Sernik jaglany bezglutenowy z owocami leśnymi

Spód sernika

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki kokosowej (lub innej orzechowej)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa na sernik bez sera

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka roślinnego lub wody
  • szczypta imbiru mielonego
  • 1 puszka mleka kokosowego (bardzo dobrze schłodzonego)
  • 4–5 łyżek syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • 300 g mrożonych owoców leśnych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki syropu z agawy
Sernik jaglany bezglutenowy i wegański z owocami leśnymi na zimno desernik
PRZEPIS NA formę do tarty 24-28 CM
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy
Jaglany sernik sprawdzi się nie tylko jako deser, ale również pożywne i sycące śniadanie.

Spód
1. Daktyle zalej wrzątkiej i odczej około 5 minut. 2. Odcedzone zmiel blenderem i połącz z orzechami, mąką kokosową i wodą. 3. Zwilżonymi dłońmi ugnieć i wylep dno oraz boki tortownicy (do zwilżonych rąk masa nie będzie się tak bardzo lepić i łatwiej będzie z nią pracować). 4. Tortownicę włóż na 30 min do lodówki.

Masa serowa
1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach – będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 4. Wrzuć kaszę do gotującego się mleka lub wody, dodaj imbir, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. 6. Kasza powinna całkowicie wchłonąć płyn. 7. Następnie ugotowaną kaszę połącz z twardą częścią mleka kokosowego oraz syropem z agawy. 8. Zblenduj na gładką masę (ja użyłam blendera ręcznego) i wymieszaj z sokiem z cytryny. Na tym etapie uzyskaną masę możesz spróbować i ewentualnie dosłodzić według uznania. Odstaw do ostygnięcia. 9. Ostudzoną masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. 10. Całość piecz przez 30 minut w 180˚C, następnie zmniejsz do 150˚C i piecz dodatkowe 10 minut. Na wierzchu utworzy się delikatna skorupka. 11. Po wyjęciu zostaw najpierw do wystygnięcia i następnie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wierzch owocowy
1. Następnego dnia mrożone owoce leśne przełóż do rondelka, przykryj i doprowadź do wrzenia. 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami letniej wody i wlej do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. 3. Dodaj syrop z agawy i wymieszaj. 4. Po wystudzeniu przełóż na wierzch sernika. Przechowuj w lodówce.

Sernik jaglany bezglutenowy i wegański z owocami leśnymi na zimno desernik

Sernik jaglany bezglutenowy i wegański z owocami leśnymi na zimno desernik

Sernik jaglany bezglutenowy i wegański z owocami leśnymi na zimno desernik

Sernik jaglany bezglutenowy i wegański z owocami leśnymi na zimno desernik

Faszerowana kalarepa z burakami i ryżem
Muffiny kokosowe z mango


Komentarze /6

  1. Kolejna, ciekawa bezglutenowa propozycja. Dziękuję za przepis i jednocześnie zapraszam do odwiedzin mojego bloga skromnego http://prozdrowotny.blogspot.com

  2. Czy można czymś zastąpić migdały?

  3. Przepiękna bezglutenowa propozycja dla małych łakomczuszków :)

  4. C.

    Czy warto wcześniej podpiec spod czy nie ma takiej potrzeby?

Napisz komentarz