Sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi

  • 8–10 szt. jajek przepiórczych
  • mała garść rzeżuchy
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 4 rzodkiewki
  • 2 garście roszponki
  • szczypiorek z małą dymką (najlepiej czerwoną)
  • ćwiartka cytryny do skropienia
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • sól
  • pieprz
Sałatka z jakami przepiorczymi
Przepis na 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja


1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo – ok. 3–4 min. 2. Po ugotowaniu zalej zimną wodą i odstaw. 3. Tymczasem umyj roszponkę, szczypiorek, kiełki, rzodkiewkę i dokładnie osusz. 4. Dymkę pokrój w cienkie piórka, rzodkiewkę w plasterki, a szczypiorek posiekaj. 5. Na talerzu rozłóż roszponkę oraz resztę składników. Jajka dokładnie obierz – skorupka odchodzi ciężej niż w jajku kurzym, dlatego dokładnie je ostukaj przed obraniem. Przekrój je na pół i rozłóż na sałatce. Skrop sokiem z cytryny, oliwą i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z waflem ryżowym lub kromką bezglutenowego chleba.

sałatka wielkanocna wiosenna z jajkami przepiórczymi, rzezucha i rzodkiewką
sałatka wielkanocna wiosenna z jajkami przepiórczymi, rzezucha i rzodkiewką
sałatka wielkanocna wiosenna z jajkami przepiórczymi, rzezucha i rzodkiewką
sałatka wielkanocna wiosenna z jajkami przepiórczymi, rzezucha i rzodkiewką

Wilgotne ciasto cytrynowe z mielonymi migdałami
Żurek bezglutenowy


Komentarze /3

  1. pora zasiać w kiełkownicy rzeżuchę ;)

  2. uwielbiam takie świeże, wiosenne, kolorowe połączenia.

  3. robiłam na Święta Wielkanocne, hit!!! pyszna!!!