Risotto z porem i szafranem

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 mniejsze pory
  • 2 łyżki masła
  • 120 g ryżu do risotto arborio
  • szczypta nitek szafranu
  • parmezan według uznania
  • sól
  • pieprz
Risotto z porem i szafranem
porcja dla 2 osób
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał
Po raz pierwszy jadłam to risotto kilka lat temu na wakacjach w Toskanii. Lubię przywoływać słoneczne, włoskie lato za pomocą tego dania. Dla fanów pora – nic dodać, nic ująć!

1. Do garnuszka wlej bulion i zagotuj. Po zagotowaniu trzymaj na małym ogniu, tak aby utrzymywał temperaturę. 2. Następnie na dużej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj posiekany w plasterki por i podsmażaj tak długo, aż zrobi się miękki, ale nie przyrumieniony. 3. Dodaj ryż i trzymaj na średnim ogniu, stale mieszając przez 1–2 minuty. 4. Kiedy ryż zrobi się szklisty, dodaj chochlę lub dwie bulionu, szczyptę szafranu, zmniejsz ogień i zamieszaj. Mieszaj od czasu do czasu, a kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn, dolewaj kolejne partie bulionu (za każdym razem doprowadzając do wchłonięcia go przez ryż). Gotuj i dolewaj tak długo, aż ryż będzie ugotowany, ok. 20 minut. 5. Kiedy risotto będzie ugotowane, wyłącz gaz, dodaj parmezan (ilość według uznania), pieprz i sól. Dokładnie zamieszaj i odstaw na minutę (ser powinien się roztopić). 6. Danie podawaj od razu, posypane nitkami szafranu i parmezanem.

Risotto z porem i szafranem
Risotto z porem i szafranem

Ciasto szpinakowo-pistacjowe z żurawiną
Pyszny, bezglutenowy chleb z garnka


Napisz komentarz