Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Risotto z koprem włoskim i wędzonym łososiem

  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • ok. 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 150 g ryżu arborio
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • czerwony pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g wędzonego łososia
Risotto z koprem włoskim i wędzonym łososiem
porcja dla 2 osób
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał
Smakuje wybornie z lampką białego wina.


1. Wlej bulion do garnuszka i zagotuj. Po zagotowaniu zostaw go na małym ogniu, tak żeby utrzymał temperaturę. 2. Bulwę kopru oczyść, usuń zewnętrzną warstwę, odetnij nać i przekrój na pół. Wytnij głąb i grubo posiekaj. 3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż tak długo, aż zrobi się miękka 4. Dodaj ryż. Trzymaj na średnim ogniu, stale mieszając przez 1–2 minuty. 5. Dodaj posiekany koper, dwie chochle bulionu oraz gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i zamieszaj. 6. Kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn, dolewaj kolejne chochle bulionu. Gotuj i dolewaj tak długo, aż ryż będzie ugotowany, ok. 15–20 minut. 7. Do risotta dodaj masło, czerwony pieprz, posiekany koperek i szczyptę soli. 8. Dodaj plastry wędzonego łososia i od razu podawaj.

Risotto z koprem włoskim i wędzonym łososiem

Jesienna sałatka z gruszkami
Papryka nadziewana ryżem


Komentarze

  1. Great article. I’ve enjoyed this contribution. Its nice to see every questions answered in a blog post like this. I will add this post on my blog and link to it. Thanks for a clear informative post, I’ve learned a lot. I hope to see videos though as I can be A.D.D and reading articles is not my favorite thing to do online. So what I do sometimes is just print the whole thing and read offline.

Napisz komentarz