Rafaello, kokosowe pralinki

  • 100 g masła
  • 200 g serka mascarpone
  • 50–70 g cukru (użyłam fruktozy)
  • 100 g białej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • ok. 20 szt. blanszowanych migdałów
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek (ok. 50–70 g)
przepis na ok. 20 pralinek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
nabiał
Nabiał
Jeśli masz całe migdały, możesz je samemu zblanszować. Zalej je wrzątkiem i po dwóch minutach zahartuj zimną wodą. Obierz ze skórki.


1. Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy krem jest wystarczająco słodki. 2. Na suchej patelni lekko upraż mielone migdały (możesz też samemu zmielić całe orzechy np. w malakserze). 3. Dodaj do masy 4 łyżki wiórek kokosowych, startą na drobnej tarce białą czekoladę oraz mielone migdały. 4. Wymieszaj, aż masa stanie się jednolita i wstaw do lodówki na pół godziny. 5. Ze schłodzonej masy formuj niewielkie kulki (średnicy 2 cm), a w środek każdej wkładaj obrany ze skórki migdał. 6. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane bezglutenowe rafaello, trzeba schłodzić min. 2 godziny przed podaniem. Masa musi porządnie stężeć. Przechowuj w lodówce.

Rafaello bezglutenowe kokosowe praliny, kuleczki

Możesz dodać do maślanej masy pokruszone bezglutenowe herbatniki. Nie jest to konieczne, ale chrupiący dodatek sprawia, że kuleczki jeszcze bardziej przypominają prawdziwe rafaello. Pamiętaj, by zmniejszyć wtedy ilość cukru.

Rafaello bezglutenowe kokosowe praliny z mascarpone i białą czekoladą
Rafaello bezglutenowe kokosowe praliny z mascarpone i białą czekoladą
Rafaello bezglutenowe kokosowe praliny z mascarpone i białą czekoladą
Rafaello bezglutenowe kokosowe pralinki w białych papilotkach

Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami
Domowe wiórki kokosowe


Komentarze /4

  1. uwielbiam te Twoje zdjęcia!!

  2. przepiękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich! :)

  3. Na Raffaello chętna jestem zawsze *__* Piękne i z pewnością pyszne ;)

  4. Ewa

    Czy zamiast białej czekolady mogę dodać gorzką?? Takie rafaello w wersji light:-)