Purée z dyni na dwa sposoby
|
![]() |
PRZEPIS na ok. 400 g
|
Na parze
1. Dynię umyj, obierz i oczyść z pestek. Pokrój miąższ w kostkę i włóż do durszlaka. 2. Do średniego garnka wlej pół szklanki wody i zagotuj. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 3. Gotuj na parze 15–20 minut. 4. Ugotowaną dynię rozdrobnij widelcem, blenderem ręcznym lub przetrzyj przez sito na purée.
Z piekarnika
1. Dynię umyj i oczyść z pestek. Pokrój na plastry i ułóż na blasze na papierze do pieczenia. 2. Piecz
Z gotowego dyniowego purée, moższ przygotować np. chlebek dyniowo-bananowy lub przepyszne dyniowe kluski śląskie.
—
Jeśli dynia ma bardzo wodnisty miąższ, odsącz purée na sitku, lekko je dociskając. W przypadku dyń o mączystym, suchym miąższu (np. Hokkaido) odsączanie jest zupełnie zbędne, jeśli jednak purée jest za gęste, możesz dolać niewielką ilość wody.
Gotowy przecier przechowuj w lodówce w słoiczku do 4-5 dni. Możesz go również zamrozić w woreczkach lub zapasteryzować w słoikach.
Ilość uzyskanego purée jest uzależniona od wielkości dyni. Ja z 0,5 – 0,6 kg dyni Hokkaido uzyskuję średnio około 400 g gotowego purée.