Potrawka z kurczaka
|
Przepis na 2 duże porcje
Zawiera:
|
1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. 2. Zagotuj, zdejmij szumowiny, dodaj ½ łyżeczki soli i gotuj 20 minut na małym ogniu. 3. Tymczasem umyj i obierz marchewki, pietruszkę i seler. 4. Po 20 minutach dodaj je do mięsa razem z ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym. Gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu. 5. Warzywa i mięso wyjmij łyżką cedzakową (zachowując bulion) i odstaw na chwilę do przestudzenia. 6. Kiedy przestygną, pokrój warzywa w słupki albo kosteczkę, a mięso podziel palcami na mniejsze kawałki. 7. W międzyczasie przepłucz ryż (na sitku) pod bieżącą, zimną wodą i ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem gałki muszkatołowej. 8. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. 9. Dodaj mąkę ryżową razem z masłem i mieszaj aż się roztopi. 10. Na patelnię wlej jedną szklankę bulionu, dodaj estragon i mieszając, zagotuj. Sos powinien zgęstnieć. 11. Dorzuć warzywa, mięso i podlej drugą szklanką bulionu. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez minutę i odstaw z ognia. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ugotowanym ryżem.
Czym można zastąpić mąkę ryżową?
A czy musi być Pani na diecie bezglutenowej? Jeśli tak można zastąpić ją miksem bezgl., ewentualnie mąką kukurydzianą.
Jeśli może Pani jeść gluten, to mąka pszenna będzie ok. :-)
Super się udała potrawka :)Będzie pyszny obiad na dziś. Najlepsza jaką jadłam.
ile może poleżeć potrawka w lodówce po ugotowaniu?