Wegańskie placuszki z truskawkami

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 g pokrojonych truskawek + dodatkowo do podania
  • 300 ml roślinnego mleka (użyłam sojowego)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (lub kokosowego)
  • syrop z agawy do podania
placuszki bezglutenowe wegańskie z truskawkami
Przepis na ok. 20 placuszków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
cukier
Cukier

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon oraz sodę. 2. Do suchych składników dodaj pokrojone w plasterki truskawki i zamieszaj tak, aby pokryły się mąką. 3. Następnie wlej mleko wymieszane z wodą oraz łyżką oleju i wymieszaj do połączenia się składników. 4. Masę odstaw na 5 minut (ciasto delikatnie zgęstnieje), po czym jeszcze raz zamieszaj. 5. Na nieprzywierającą, mocno rozgrzaną patelnię wlewaj partie ciasta (spora łyżka stołowa) i smaż na rumiano z obu stron. 6. Podawaj od razu ze świeżymi truskawkami, polane syropem z agawy.

placuszki bezglutenowe wegańskie z truskawkami

placuszki bezglutenowe wegańskie z truskawkami

placuszki bezglutenowe wegańskie z truskawkami

placuszki bezglutenowe wegańskie z truskawkami

Czas na piknik!


Napisz komentarz