Placki ziemniaczane z burakami i łososiem

Placki buraczano-ziemniaczane

  • 2 średnie buraki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki estragonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • 100 g wędzonego łososia (opcjonalnie)
  • kwaśna śmietana (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • koperek
Placki ziemniaczane z burakówi bezglutenowe
Przepis na ok. 15 placków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Placki buraczane powstały na bazie klasycznego przepisu na placki ziemniaczane. Są słodkie, idealnie komponują się ze słonym łososiem, ale nie jest on niezbędny. Równie dobrze smakują bez dodatków.


1. Buraki, ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Odciśnij dokładnie z soków (najlepiej w dłoniach) i przełóż do miski. 3. Dodaj estragon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, roztrzepane jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj. 4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. 5. Łyżką nanieś masę na patelnię i rozpłaszcz ją. 6. Smaż 2–3 minuty z obu stron. 7. Usmażone placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. W miarę smażenia kolejnych partii uzupełniaj olej na patelni. 8. Podawaj z kleksem śmietany, koperkiem i przełożone wędzonym łososiem.

Placki ziemniaczane z burakami i łososiem, koperkiem i śmietaną bezglutenowe
Placki buraczane ziemniaczane z  łososiem, koperkiem i śmietaną bezglutenowe
Placki ziemniaczane z burakami i łososiem, koperkiem i śmietaną bezglutenowe

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Wegetariańska fasolka po bretońsku


Komentarze /2

  1. Jaki piękny kolor!! Zrobię takie z buraczkami :)

  2. Muszą być pyszne :)