Pizza ziemniaczana z rozmarynem i kozim serem
Pizza ziemniaczana
Dodatki do obłożenia
|
Przepis na 2–3 osoby
Zawiera:
Jeśli wolisz klasyczny, chrupiący spód pizzy polecam wypróbować bezglutenową pizze bez drożdży. |
1. Ziemniaki ugotuj do miękkości i przeciśnij przez praskę. 2. Kiedy lekko przestygną (jeśli będą zbyt gorące, jajko się zetnie) dodaj sól, czosnek, rozmaryn, jajko i wymieszaj. 3. Kolejno wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. 4. Formę do pizzy lub blachę wysmaruj oliwą, wyłóż na nią ziemniaczaną masę i uformuj ją na równą warstwę. Piecz przez 15 minut w 200°C. 5. Kiedy pizza się podpiecze, wyjmij ją z piekarnika i rozłóż na niej dodatki: posyp startym kozim serem, połóż pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki, czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki i posyp igiełkami rozmarynu. Skrop wszystko oliwą i posyp gruboziarnistą solą. 6. Piecz dodatkowe 15 minut w 200°C, do zarumienienia. Podawaj na gorąco.
Musi to być mąka kukurydziana?
Nie, możesz ją zastąpić jakąkolwiek inną bezglutenową. Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, możesz użyć pszennej.
na takie coś miałabym teraz ochotę :)
Pizza jest wyśmienita:)) Ja i moja bezglutenowa rodzinka rozkoszujemy się jej smakiem- dziękuję:)
pizza wygląda cudnie
proszę o podpowiedz ile jajek?
Aj, moje niedopatrzenie :-)
1 jajko.
Wygląda pieknie, a czy ten ziemniak pokrojony w plasterki ma byc ugotowany czy surowy?
Surowy.
Wyglada super i wydaje sie tania opcja na bezglutenowe danie. nie liczac sera koziego!!! Super przepis. Koniecznie wyprobuje!