Piernik
Bezglutenowy piernik
Polewa czekoladowa
|
![]() |
Przepis na keksówkę 11×30 cm
Zawiera:
|
Piernik
1. Wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. 2. W osobnej misce zmiksuj olej z cukrem i nie przerywając dodawaj kolejno po 1 jajku. 3. Wciąż miskując, wsypuj stopniowo wymieszaną mąkę. 4. Kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane, dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach i bakalie. Ja użyłam suszonych śliwek, które z grubsza posiekałam i obtoczyłam w mącę, żeby nie opadły na dno. 5. Zamieszaj i przelej do przygotowanej formy. 6. Piecz ok. 45–50 minut w 150˚C.
Polewa
1. ¾ śmietanki zagotuj w małym rondelku, a pozostałą część rozmieszaj w kubku z kakao. 2. Kakao przelej do garnuszka i gotuj mieszając do całkowitego rozpuszczenia. 3. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce razem z kremówką. 4. Do opróżnionego rondelka wlej ok. 2 cm wody i zagotuj. 5. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 6. Mieszaj czekoladę trzepaczką, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką.
Polewę czekoladową nakładaj na ostudzony piernik, możesz sobie pomóc silikonową łopatką. Odstaw na min. 3 godziny, aż czekolada zastygnie.
Piernik smakuje wybornie z powidłami śliwkowymi.
Przepis z niewielkimi modyfikacjami jest autorstwa Okaliny z forum.celiakia.pl
piękne zdjęcia ! spróbuję wersji z mąką pełnoziarnistą..
Daj znać jak wyszło :-)
Wygląda przepięknie…musi być naprawdę smaczny!
Dzięki chłopaki. Zniknął w oka mgnieniu…
Zachęcamy do głosowania na zdjęcia z bloga Bez okruszka, które biorą udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
A co kryje się pod “miksem mąki bezglutenowej”? ;>
To jest specjalna gotowa mieszanka mąk bezglutenowych (np. ryżowej z kukurydzianą) oraz dodatkami polepszającymi kleistość mąk np. guma guar, guma ksantanowa. Wybór miksów na rynku jest duży – Schar, Bezgluten, Balviten i inne.
Jeśli nie musisz być na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych, możesz zamienić miks w przepisie na mąkę pszenną.
świetne przepisy. Ale czy mozna zastąpić gotowe miksy jakimiś mąkami.?
Jeśli tak to na jakimi.?
Świetny blog.! Dodałam do ulubionych zakładek :)
*zapomniałam zapytać.
Czy tylko mnie obrzydza smak mąki kukurydzianej.?
Staram się jak najmniej jej wgl używać. Po prostu chleb z takiej mąki jest dla mnie obrzydliwy. Ale za to naleśniki(oczywiście jeszcze ciepłe) w miarę ujdą.
Pozdrawiam
przepięknie wygląda i ślinka cieknie :) zastanawiam się tylko jaki rozmiar foremki?
Hej Aneta! Nad opisami wypieków w formach zawsze podaję rozmiary foremek w prawym górnym rogu nad „alergenami” :-) W tym wypadku: przepis na keksówkę 11×30 cm. Pozdrawiam ciepło!
Brzmi bardzo smacznie.
Zapisuję przepis! Uwielbiam wypieki z marchewką! Wygląda cudownie.