Pieczona makrela

  • 2 świeże, wypatroszone makrele
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 5 nieobranych ząbków czosnku
  • 2 cytryny
  • 5 gałązek tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
Makrela pieczona z ziemniakami i tymiankiem
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Ryby są idealnym daniem w okresie jesienno-zimowym. Poza witaminami i innymi składnikami odżywczymi zawierają kwasy omega 3, które pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy i mają działanie antydepresyjne.


1. Makrele umyj pod bierzącą wodą i osusz. Skrop oliwą, sokiem z połowy cytryny i posyp solą oraz pieprzem. 2. Umieść pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek na blasze lub naczyniu do zapiekania. 3. Połowę cytrynę pokrój w ćwiartki i wrzuć do warzyw, a sok z drugiej połówki wyciśnij do naczynia. 4. Dodaj tymianek, sól, pieprz i wlej 4 łyżki oliwy. 5. Wymieszaj wszystko rękami. 6. Piecz w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez 30 minut. 7. Po tym czasie na wierzch ziemniaków połóż makrele i piecz wszystko dodatkowe 20 minut.

Makrela świeża
Makrela skropiona oliwą na folii aluminiowej
Bezglutenowy obiad makrela pieczona z ziemniakami
Bezglutenowy obiad makrela pieczona z tymiankiem
Przepis pochodzi z książki D. Henry FOOD form PLENTY.

Czekoladowe ciasto bez mąki
Spaghetti z cukinii


Komentarze /4

  1. Cudny blog i piękne zdjęcia plus design stronki. Będziemy tu często zaglądali !

  2. Najpierw uwiódł mnie chleb a teraz makrela :) Przepyszne zdjęcia. Jeść mi się zachciało.

  3. super zdjęcie tej Waszej makreli…bardzo mi się podoba, pozdrawiam.