Pieczona makrela
|
porcja na 2 osoby
Ryby są idealnym daniem w okresie jesienno-zimowym. Poza witaminami i innymi składnikami odżywczymi zawierają kwasy omega 3, które pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy i mają działanie antydepresyjne. |
1. Makrele umyj pod bierzącą wodą i osusz. Skrop oliwą, sokiem z połowy cytryny i posyp solą oraz pieprzem. 2. Umieść pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek na blasze lub naczyniu do zapiekania. 3. Połowę cytrynę pokrój w ćwiartki i wrzuć do warzyw, a sok z drugiej połówki wyciśnij do naczynia. 4. Dodaj tymianek, sól, pieprz i wlej 4 łyżki oliwy. 5. Wymieszaj wszystko rękami. 6. Piecz w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez 30 minut. 7. Po tym czasie na wierzch ziemniaków połóż makrele i piecz wszystko dodatkowe 20 minut.
Przepis pochodzi z książki D. Henry FOOD form PLENTY.
Cudny blog i piękne zdjęcia plus design stronki. Będziemy tu często zaglądali !
Bardzo się cieszę :-) Zapraszam!
Najpierw uwiódł mnie chleb a teraz makrela :) Przepyszne zdjęcia. Jeść mi się zachciało.
super zdjęcie tej Waszej makreli…bardzo mi się podoba, pozdrawiam.