Pieczona dynia z ciecierzycą

  • ok. 1 kg dyni (po obraniu i usunięciu pestek)
  • 150 g suchej ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 3–4 ząbki czosnku
  • igiełki oberwane z 1 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonej szałwi
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • garść pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Sałatka z dynią i ciecierzycą
Przepis na 3–4 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Dla mnie to danie idealne :-) Cudownie sprawdza się na szybki obiad, albo ciepłą, rozgrzewającą kolację.


1. Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą zostaw na noc do namoczenia. 2. Po tym czasie zmień wodę i gotuj przez 45 minut (wody nie solimy!). 3. Dynię pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z ugotowaną i odsączoną ciecierzycą. 4. Dodaj zioła, paprykę, obrany czosnek i pokrojoną w ósemkę lub plasterki cebulę. Skrop obficie oliwą, posól i dokładnie wymieszaj. 5. Piecz w naczyniu do zapiekania w 200˚C przez 25–30 minut. 6. Podawaj na gorąco, posypane solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz uprażonymi pestkami dyni.

Sałatka na ciepło z dynią i ciecierzycą wegańskie
Sałatka na ciepło z dynią i ciecierzycą wegańskie
Sałatka na ciepło z dynią i ciecierzycą wegańskie

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy
Marchewki z zieloną soczewicą na ciepło


Komentarze /3

  1. chętnie bym zjadła to danie :)

  2. Aż ślinka cieknie mniaam