Pavlova, czyli tort bezowy

Beza

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego winnego

Dodatkowo

  • 200 ml kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7–8 kropli soku z buraka lub czerwonego barwnika (opcjonalnie)
  • wiśnie lub czereśnie koktajlowe
Pavlova bezglutenowy tort bezowy z wiśniami koktajlowymi
Przepis na ok. 8–10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
To jest moja pierwsza Pavlova. Wiem, że ten tort lubi płatać figle, dlatego jeśli masz własne doświadczenie lub uwagi, zapraszam do podzielenia się nimi w komentarzach.


Beza
1. Piekarnik nagrzej do 150°C. 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim okrąg średnicy ok. 25 cm np. od przyłożonej miski lub talerza. 3. Do dużej miski wlej białka i ubij je mikserem na sztywną pianę. 4. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru pudru, nie przerywając miksowania. Po ostatniej porcji cukru ubijaj jeszcze przez chwilę. Białka powinny być sztywne i błyszczące. 5. Dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną lub skrobię i ubijaj na wolnych obrotach przez pół minuty. 6. Masę wyłóż na przygotowany papier i staraj się rozprowadzić ją wewnątrz narysowanego okręgu. Zrób to kilkoma sprawnymi i delikatnymi ruchami. 7. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Susz bezę przez 90 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Beza powinna być sucha i chrupiąca z zewnątrz, a delikatna i piankowa w środku.


Krem
1. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem. 2. Dodaj schłodzone mascarpone oraz barwnik (jeśli używasz) i miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą i uzyskasz gęsty i puszysty krem.


Bezę ostrożnie i delikatnie przełóż na duży talerz lub paterę (pomóż sobie szerokim nożem, bo może się kruszyć). Wierzch bezy posmaruj gotowym kremem i udekoruj wiśniami, czereśniami lub innymi, dowolnymi owocami.

Pavlova bezglutenowy tort bezowy z wiśniami lub czereśniami na walentynki

Skórka bezy w trakcie pieczenia delikatnie zbrązowieje.

Pavlova bezglutenowy tort bezowy z wiśniami lub czereśniami
Pavlova bezglutenowy tort bezowy z wiśniami lub czereśniami na walentynki
Pavlova bezglutenowy tort bezowy z wiśniami lub czereśniami na walentynki
Pavlova bezglutenowy tort bezowy z wiśniami lub czereśniami na walentynki
Inspiracja Donną Hay.

Pizza ziemniaczana z rozmarynem i kozim serem
Filet z piersi kurczaka w migdałowej panierce


Komentarze /3

  1. cudowna kusicielka z Ciebie!

  2. oj nieładna ta pavlova. a szkoda, bo to zazwyczxaj takie piękne ciasto, szczegolnie dla bezglutenowcow

Napisz komentarz