Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Papryka nadziewana ryżem

  • 5 strąków papryki (dowolnej)
  • 150 g ryżu basmati lub brązowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do skropienia
  • feta (opcjonalnie)
Zapiekana papryka nadziewana ryżem
porcja dla 4–5 osób
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja


1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, najlepiej metodą absorpcji. 2. Papryki dokładnie umyj, odetnij wierzch i usuń gniazda nasienne. 3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekanką cebulę. 4. Dodaj oregano, słodką paprykę i zalej passatą pomidorową (2 łyżki passaty zostaw na później). Duś około 5 minut na średnim ogniu. 5. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp do niej ugotowany ryż, wbij jajka i zamieszaj. 6. Dopraw solą, pieprzem i dorzuć posiekanką natkę pietruszki. 7. Gotowym farszem napełnij strąki papryki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. 8. Każdą paprykę skrop oliwą i przykryj odciętą częścią. 9. Na dno naczynia wlej odrobinę wody i zapiekaj 30–35 minut w 200˚C. 10. Co jakiś czas podlewaj wodą. 11. Wymieszaj pozostawione dwie łyżki passaty z niewielką ilością wody, solą i pieprzem, a pod koniec pieczenia wlej na dno naczynia. Podawaj gorące, skropione oliwą, polane sosem z pieczenia. Możesz także pokruszyć niewielką ilość fety do smaku.

Zapiekanka papryka nadziewana ryżem i pomidorami
Zapiekana papryka nadziewana ryżem
Zapiekanka papryka faszerowana ryżem
Czerwona papryka faszerowana ryżem

Risotto z koprem włoskim i wędzonym łososiem
Bezglutenowa pizza bez drożdży


Komentarze /4

  1. Robisz przecudne zdjęcia! Przepis też wygląda zachęcająco :) I podoba mi się, że smażysz na rzepakowym, a oliwę używasz tylko do skropienia – wiele osób smaży na oliwie zapominając, że nie za dobrze znosi ona zmiany temperatur w przeciwieństwie do rzepakowego oleju :) Oj, zjadłabym sobie taką papryczkę :)

    • Bardzo się cieszę :-) Na rzepakowym smażę właśnie z tego względu, o którym piszesz. Czasem robie wyjątek do podsmażenia warzyw do zupy, ale zawsze na małym lub średnim ogniu. Pozdrawiam

  2. Możesz zdradzić jakiej passaty pomidorowej używasz która nie zawiera glutenu?
    Z góry dziękuje

Napisz komentarz