Papryka nadziewana ryżem
|
porcja dla 4–5 osób
Zawiera:
|
1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, najlepiej metodą absorpcji. 2. Papryki dokładnie umyj, odetnij wierzch i usuń gniazda nasienne. 3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekanką cebulę. 4. Dodaj oregano, słodką paprykę i zalej passatą pomidorową (2 łyżki passaty zostaw na później). Duś około 5 minut na średnim ogniu. 5. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp do niej ugotowany ryż, wbij jajka i zamieszaj. 6. Dopraw solą, pieprzem i dorzuć posiekanką natkę pietruszki. 7. Gotowym farszem napełnij strąki papryki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. 8. Każdą paprykę skrop oliwą i przykryj odciętą częścią. 9. Na dno naczynia wlej odrobinę wody i zapiekaj 30–35 minut w 200˚C. 10. Co jakiś czas podlewaj wodą. 11. Wymieszaj pozostawione dwie łyżki passaty z niewielką ilością wody, solą i pieprzem, a pod koniec pieczenia wlej na dno naczynia. Podawaj gorące, skropione oliwą, polane sosem z pieczenia. Możesz także pokruszyć niewielką ilość fety do smaku.
Robisz przecudne zdjęcia! Przepis też wygląda zachęcająco :) I podoba mi się, że smażysz na rzepakowym, a oliwę używasz tylko do skropienia – wiele osób smaży na oliwie zapominając, że nie za dobrze znosi ona zmiany temperatur w przeciwieństwie do rzepakowego oleju :) Oj, zjadłabym sobie taką papryczkę :)
Bardzo się cieszę :-) Na rzepakowym smażę właśnie z tego względu, o którym piszesz. Czasem robie wyjątek do podsmażenia warzyw do zupy, ale zawsze na małym lub średnim ogniu. Pozdrawiam
Możesz zdradzić jakiej passaty pomidorowej używasz która nie zawiera glutenu?
Z góry dziękuje
Głównie włoskich producentów np. firmy Cirio http://czytamyetykiety.pl/wp-content/uploads/2013/11/cirio.jpg