Puszyste naleśniki cynamonowe z gruszkami i orzechami

Naleśniki cynamonowe

  • 200 g mąki bezglutenowej (np. miksu uniwersalnego)
  • 2 jajka
  • ok. 2 szklanki wody gazowanej lub wysoko zmineralizowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie z gruszek

  • 5 gruszek
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 50 gram posiekanych orzechów laskowych
Bezglutenowe naleśniki z gruszkami i orzechami
Przepis na ok. 15 małych naleśników
znak produktów bezglutenowych  Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
Możesz również zrobić naleśniki z dodatkiem mleka. Użyj wtedy 1 szklanki mleka i 1 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej.


Naleśniki cynamonowe
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cynamon, cukier i wymieszaj. 2. Wbij jajka i wlej wodę, po czym miksuj wszystko przez chwilkę na wolnych obrotach lub ubijaj energicznie trzepaczką. Ciasto na naleśniki bezglutenowe ma to do siebie, że po zmiksowaniu wydaje się być za rzadkie, jednak w krótkim czasie gęstnieje. Powinno mieć konsytencję śmietanki. 3. Dodaj łyżkę oleju i zamieszaj. 4. Patelnię delikatnie natłuść olejem i rozgrzej na dużym ogniu. 5. Wlewaj na nią partie ciasta i smaż z obu stron na rumiano.


Nadzienie z gruszek
1. Gruszki obierz i pokrój na niewielkie plasterki. 2. W garnku rozpuść masło, dodaj gruszki, cynamon, anyż i cukier waniliowy. 3. Duś na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (około 20 minut). 4. Oddziel je od powstałego sosu (najlepiej przez sitko lub łyżką cedzakową). 5. Do odlanego sosu wmieszaj łyżkę miodu, a do gruszek orzechy.

Bezglutenowe naleśniki z gruszkami i orzechami
Bezglutenowe naleśniki z gruszkami i orzechami
Bezglutenowe naleśniki z gruszkami i orzechami
Bezglutenowe naleśniki z gruszkami i orzechami
Bezglutenowe naleśniki z gruszkami i orzechami

Bezglutenowa pizza bez drożdży
Zupa krem z dyni


Komentarze /12

  1. witam, czy można zastąpić czymś ten mix mąki bezglutenowej?

  2. Ledwo zjadliwe te naleśniki ale mus z gruszek pyszny.

  3. Ola

    Bardzo dziękuję za ten przepis ! To jedyny przepis na bezglutenowe naleśniki, który się jak dotąd sprawdził :D Wyszły pyszne i chrupiące. MNIAM ! :)))

  4. Ledwo zjadliwe? Według mnie przepyszne :)! Pozdrawiam!

  5. nie do zjedzenia te nalesniki wogole nieda sie ich odczepic od patelni rozwalaja sie nie polecam!!!!

  6. Skoro mnie facetowi wyszly a zona zachwycona, to czas wrocic do mamusi drogie Panie na nauke gotowania.

  7. Naleśniki wyszły super aż byłam zaskoczona. Niestety na jakiś czas musiałam odłożyć gluten i mleko i już myślałam że na ten czas pożegnam naleśniki a jednak nie muszę. Zastanawiam się jak mogły komuś nie wyjść są naprawdę proste i szybciutkie. Mi wyszły puszyste a zarazem chrupiące mmm ekstra dzięki wielkie

  8. Bardzo smaczne. Dodałam łyżkę kakao dla czekoladowego smaku i zamiast gruszek masło orzechowe.

  9. Naleśniki wyglądają super;) Połączenie gruszki i cynamonu idealnie pasuje na jesienna aurę;) U nas super wychodzą naleśniki bezglutenowe z pomarańcza i serkiem… :) Pozdrawiam Was ciepło!

  10. zawsze robię naleśniki z tego przepisu, tylko zamiast wody daję domowe mleko kokosowe. Zawsze się udają. pyszne!!!

  11. Ela

    Naleśniki meeega puszyste, dodałam trochę więcej wody, gdyż ciasto wyszło bardzo gęste :)