Mini pizzerki bez drożdży

Bezglutenowe pizzerki

  • 150 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej lub 75 g mąki ryżowej75 g mąki kukurydzianej plus trochę do podsypania
  • 160 ml wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Sos do pizzy

Dodatki do obłożenia

  • kilkanaście kuleczek małej mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • garść oliwek
  • sól
Bezglutenowa pizza mini
porcja na ok. 25 pizzerek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Ciasto na pizze zrobiłam na podstawie przepisu na pizze bez drożdży, zamieniając mleko na wodę.


Bezglutenowe mini pizzerki
1. Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. 2. Mieszając ręką, powoli wlewaj wodę. Na koniec dodaj roztrzepane jajko. 3. Wszystkie składniki dokładnie ugniataj ręką. Ciasto będzie się mocno kleiło, ale nie zrażaj się. W trakcie ugniatania dosypuj mąkę kukurydzianą i ugniataj, aż ciasto będzie coraz bardziej zwarte. Kilka razy opłucz ręce (do suchych rąk ciasto nie będzie się tak kleiło). 4. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dalej ugniataj, aż do uzyskania jednolitej masy. 5. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm. Szklanką wytnij małe okręgi i przełóż je na wyłożoną papierem lub posmarowaną oliwą blachę. 6. Piecz przez ok. 5 minut w temperaturze 220°C. 7. Wyjmij podpieczone pizzerki z piekarnika i posmaruj sosem pomidorowym. Możesz dodatkowo posypać wierzch suszonym oregano. 8. Na posmarowane spody rozłóż mozarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez kolejne 8 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika obłóż pizzerki rukolą, oliwkami i posyp świeżo zmieloną gruboziarnistą solą.

Bezglutenowa pizza mini pizzerka
Bezglutenowe pizzerki bez drożdży
Bezglutenowa dieta bez drodży

Ziemniaczane łódeczki
Śnieżynki keksowe


Komentarze /6

  1. bardzo smacznie wyglądają :) a jakiej firmy: sól, suszona bazylia i mozzarella na pewno nie zawierają glutenu?

    • Oczywiście moją podstawową zasadą na zakupach jest czytanie składu. Czasem można się „naciąć” na gluten w najmniej oczekiwanym produkcie. Ale tak sól, bazylia i mozzarella nie zawierają glutenu. Jeśli chodzi o przyprawy to najlepiej kupuj te jednorodne, unikaj gotowych mieszanek. Ja uwielbiam przyprawy bez chemii „Dary Natury”. Rzuć też okiem na badania produktów stowarzyszenia http://www.celiakia.pl/wyniki-bada-na-zawarto-glutenu-v-tura/ Okazuje się, że czasem producenci przypraw trochę na wyrost podają klauzule o alergenach, ale ostrożności nigdy za wiele :-)

  2. A jak ma urosnąć to ciasto? Zrobiłem te pizzerki ale po skosztowaniu jednej reszta poszła do kosza w obawie przed rozstrojem żołądka! W smaku czuć cierpką prawie surową mąkę. Moim zdaniem w przepisie brakuje np. proszku do pieczenia lub drożdży.

    • To ciasto nie rośnie, a delikatnie się rozwarstwia. Może na początek spróbuj wersje na mleku z tego przepisu? http://bezokruszka.pl/bezglutenowa-pizza-bezdrozdzy/

      Kilka osób ją próbowało (łącznie z rodziną, przyjaciółmi i czytelnikami) i nikt nie zgłaszał reklamacji ;-)

      Jeśli czułeś surową mąkę, to znaczy, że ciasto było niedopieczone. Spróbuj z dużą wersją, będzie Ci łatwiej wyczuć moment upieczenia.

  3. Wyglądają uroczo i smakują również dobrze :D

  4. czyli przyprawy kamis prymat sa bezpieczne?

Napisz komentarz