Marchewki z zieloną soczewicą na ciepło

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 6 marchewek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
  • 275 ml bulionu warzywnego
  • garść z grubsza posiekanej natki pietruszki, koperku lub mięty
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • sól
  • pieprz
Sałatka z soczewicą
Przepis na 3 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
To szybkie danie idealnie nadaje się na obiad lub przystawkę dla większej ilości osób.


1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w cienkie półplastry cebulę. 2. Smaż aż zmięknie i leciutko przyrumieni się. 3. Dodaj drobno posiekany czosnek, chilli oraz rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry i smaż 2 minuty, ciągle mieszając. 4. Wrzuć posiekaną w plasterki marchewkę, soczewicę, cukier, przecier i wlej bulion warzywny. 5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego, przykryj pokrywką i duś ok. 30 minut, aż soczewica i marchewki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj. 6. Zdejmj z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj sok z cytryny i zieleninę. Podawaj gorące lub ciepłe, skropione oliwą z oliwek.

Sałątka na ciepło z marchewkami i zieloną soczewicą wegańskie danie
Sałatka na ciepło z marchewkami i zieloną soczewicą wegańskie danie
Sałatka na ciepło z marchewkami i zieloną soczewicą wegańskie danie
Sałatka na ciepło z marchewkami i zieloną soczewicą wegańskie danie
Sałatka z zieloną soczewicą wegańskie danie
Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z książki D. Henry FOOD form PLENTY.

Pieczona dynia z ciecierzycą
Herbata na grypę i przeziębienie


Komentarze /3

  1. ale mam ostatnio ochotę na soczewicę :)

  2. Przepiękne zdjęcia! pomysł na sałatkę niewiarygodnie prosty, ale powalający! Pozdrawiam serdecznie :)

  3. Właśnie zrobiłam, z konieczności z czerwoną soczewicą :) Przepyszne!

Napisz komentarz