Kotlety ziemniaczane bez jajka

  • 600 g ziemniakow (zważonych po obraniu)
  • pęczek posiekanego szypiorku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo do podania

  • mały pęczek natki pietruszki
  • świeży szpinak
  • kapusta czerwona
  • kilka marchewek
  • 1 łyżeczka musztardy na porcję
kotleciki ziemniaczane bezglutenowe weganskie bez jajek z ziemniakow
PRZEPIS NA 12 kotlecików
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański

1. W garnku zagotuj wodę, a obrane ziemniaki pokrój na 4 części i wrzuć do osolonego wrzątku. Ziemniaki odcedź i rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostudzenia. 2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj szczypiorek, musztardę, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. 3. Masa powinna się ładnie lepić. Formuj kotleciki, nakładając czubatą łyżkę masy ziemniaczanej na dłoń i kolejno dociskając dłońmi. 4. Gotowe kolety smaż po kilka sztuk na rozgrzanym oleju rzepakowym, po 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia. 5. Po usmażeniu kotlecików możesz również lekko podsmażyć pokrojoną w plasterki marchewkę. 6. Kotlety podawaj gorące ze świeżym szpinakiem, natką pietruszki, posiekaną czerwoną kapustą i marchewkami, dodatkowo wymieszane z łyżeczką musztardy.

kotleciki ziemniaczane bezglutenowe weganskie bez jajek z ziemniakow

kotlety ziemniaczane bezglutenowe weganskie bez jajek z ziemniakow

kotleciki ziemniaczane bezglutenowe weganskie bez jajek z ziemniakow

Letnie ciasto z porzeczkami
Faszerowana kalarepa z burakami i ryżem


Komentarze /2

  1. Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje. Czy zamiast oleju rzepakowego do smażenia można zastosować jakiś alternatywny?
    Pozdrawiam

  2. Wykorzystałam Pani przepis, zastosowałam tylko pieczenie na grillu elektrycznym i na maśle klarowanym. Wyszły nieco jaśniejsze, ale mają bardzo fajną konsystencje – z zewnątrz chrupiącą, a w środku miękką. Bardzo dziękuje za podzielenie się tym przepisem :) Pozdrawiam!

Napisz komentarz