Kotlety ziemniaczane bez jajka
Dodatkowo do podania
|
PRZEPIS NA 12 kotlecików
|
1. W garnku zagotuj wodę, a obrane ziemniaki pokrój na 4 części i wrzuć do osolonego wrzątku. Ziemniaki odcedź i rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostudzenia. 2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj szczypiorek, musztardę, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. 3. Masa powinna się ładnie lepić. Formuj kotleciki, nakładając czubatą łyżkę masy ziemniaczanej na dłoń i kolejno dociskając dłońmi. 4. Gotowe kolety smaż po kilka sztuk na rozgrzanym oleju rzepakowym, po 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia. 5. Po usmażeniu kotlecików możesz również lekko podsmażyć pokrojoną w plasterki marchewkę. 6. Kotlety podawaj gorące ze świeżym szpinakiem, natką pietruszki, posiekaną czerwoną kapustą i marchewkami, dodatkowo wymieszane z łyżeczką musztardy.
Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje. Czy zamiast oleju rzepakowego do smażenia można zastosować jakiś alternatywny?
Pozdrawiam
Wykorzystałam Pani przepis, zastosowałam tylko pieczenie na grillu elektrycznym i na maśle klarowanym. Wyszły nieco jaśniejsze, ale mają bardzo fajną konsystencje – z zewnątrz chrupiącą, a w środku miękką. Bardzo dziękuje za podzielenie się tym przepisem :) Pozdrawiam!
Nawet, jeśli przepisy nie są udane, w co wątpię, bo wyglądają super, to forma prowadzenia strony sprawia, że chce się tu wracać. Upraszamy, o nowe przepisy. Kotlety ziemniaczane, to idealny wegetariański przepis. Chętnie wypróbuję.