Kotlety rybne

  • 500 g ziemniakow (zważonych po obraniu)
  • 500 g fileta z ryby ze skórą lub ok. 600 g tuszy (ja użyłam leszcza, ale może każda inna ryba np. dorsz, pstrąg, łosoś, mintaj)
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • mielone siemie lniane do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cytryna do skropienia
Kotlety rybne z leszcza bezzglutenowe
Przepis na ok. 20 kotlecików
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
Panierkę z siemienia lnianego możesz zastąpić bezglutenową bułką tartą.

1. Rybę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 2. Natrzyj oliwą, solą, po czym włóż do durszlaka i przykryj folią aluminiową. Jeśli masz tuszę ryby, możesz pokroić ją na kilka mniejszych kawałków. 3. W garnku zagotuj wodę, a obrane ziemniaki pokrój na 4 części i wrzuć do osolonego wrzątku. 4. Na garnku z ziemniakami umieść durszlak z rybą i gotuj ok. 15–20 minut, aż ziemniaki i ryba ugotują się. 5. Z durszlaka zdejmij folię i przełóż rybę na talerz do przestygnięcia. 6. Ziemniaki odcedź i rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Również zostaw do ostudzenia. 7. Po około 30 minutach zdejmij skórę z ryby i uważnie usuwając ości, rozdrabniaj ją palcami na mniejsze kawałeczki. 8. Przełóż ją do ziemniaków wraz z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, roztrzepanym jajkiem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj. 9. Formuj kotleciki, nakładając czubatą łyżkę masy rybnej na dłoń i kolejno obtaczając je w siemieniu lnianym. 10. Gotowe kolety umieść na talerzu, przykryj folią spożywczą i wstaw na 1–2 godziny do lodówki. 11. Smaż po kilka sztuk na rozgrzanym oleju rzepakowym, po 4 minuty z każdej strony. Podawaj gorące, skropione sokiem z cytryny i surówką np. z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków lub sałatką z dowolnych warzyw, skropionych oliwią.

Bezglutenowe kotlety rybne z leszcza
Bezglutenowe kotlety rybne z leszcza
Bezglutenowe kotlety rybne z leszcza

Szyszki z ryżu z domową masą krówkową
Bezglutenowy chleb owsiany na zakwasie


Komentarze /10

  1. Czym w kotletach można zastąpić jajko?? Obawiam się ,że coś takiego nie istnieje…

    • Wiele osób praktykuje w zastępstwie 1 jajka rozmieszanie 1 czubatej łyżki mąki sojowej z 2 łyżkami wody. Myślę, że mogłabyś też spróbować pokombinować z 2 łyżkami z mąki z ciecierzycy.

  2. Apetycznie się prezentują :) Rybka i olej rzepakowy to dwa super źródła omega-3 – samo zdrowie! :)

  3. Witam,
    Chciałam zapytać ile kotlecików i jakiej wielkości wychodzi z powyższej ilości składników ?

    • Kotlecików wychodzi ok. 20 sztuk mniej więcej o 5–6 cm średnicy. Moje były odrobinę mniejsze od cytryny, tak jak widać na drugim zdjęciu (miarką była łyżka stołowa).

  4. Właśnie robiłam je pierwszy raz.Są przepyszne- palce lizać. Moja rada:nie smażyć na smalcu bo ziemniaczki strasznie go wchłaniają.Olej wystarczy.
    życzę SMACZNEGO!!

  5. Pysznie wyglądają :)
    Ja użyję garnka na parę,gdzie na same dno włożę ziemniaki a wyżej rybę.
    Czy oprócz siemia lnianego można obtoczyć je w bułce tartej bezglutenowej?
    Pozdrawiam

  6. Dziękuje za odpowiedz :)

  7. mezomorfik

    dieta w sportach siłowych odgrywa niezmiernie duże znaczenie, niezależnie od tego na pewno oddział święty suplementacji oraz odżywkom. Powiemy Ci które suplementy naszej diety są w celu nas istotne, tudzież które zbędne. Zaprezentujemy najlepsze ceny, doradzimy w każdej kwestii.