Kluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym

Kluski śląskie

  • 0,5 kg ziemniaków najlepiej mączystych
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól

Indyk w sosie pieczarkowym

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 250 g fileta z indyka
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • igiełki oberwane z 1 gałązki rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym
porcja na ok. 20 klusek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
Warto również wypróbować opcję wegańską z pominięciem indyka.


1. Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Odstaw do ostudzenia. 3. Filet umyj, osusz i pokrój na kawałki. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. 4. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju rzepakowego i dodaj mięso. 5. Podsmaż na średnim ogniu (ok. 5 minut). Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane w plastry pieczarki. 6. Po kilku minutach podlej 5–6 łyżkami bulionu i duś ok. 10 minut. 7. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w ⅓ szklanki bulionu, wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. 8. Zdejmij z ognia, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. 9. Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i jajko (opcjonalnie). 10. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypuj niewielką ilością mąki. 11. Z ciasta formuj kluseczki i nie zapomnij o zrobieniu dołeczka palcem :-) 12. W wysokim garnku zagotuj wodę. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj razem z indykiem i sosem pieczarkowym.

Kluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym
Kluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym
Kluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym

Zupa krem z dyni
Bezglutenowy ekstrakt z wanilii na bazie rumu


Komentarze /6

  1. bicz mniami!
    Wasz duet to menuet!!!

  2. Czy bulion mozna rozrobić z inna maka ? Chodzi mi o mix bezglutenowy

  3. Pyyyyyszności! Zjadłam ja, zjadła bezglutenowa mama, bezglutenowa babcia i bezglutenowa siostra. Wszystkim smakowało :) Do kluseczek dodałam trochę kurkumy i koperku, do kurczaczka dodałam troszkę więcej pieczarek. Pierwszy raz doprawiłam filet rozmarynem i to był strzał w dziesiątkę!!! Odkryłam nowe smaki :) Pyszności! Dziękuję :) Na pewno wypróbuję kolejne przepisy.

  4. No nie, miała być glutenowa mama, glutenowa babcia i glutenowa siostra!No i bezglutenowa ja :) Zmęczenie materiału :)

  5. Z sosem pieczarkowym kluski śląskie smakują najlepiej, polecam przepis

Napisz komentarz