Kluski śląskie z dyni z sosem szałwiowym
Kluski śląskie
Sos szałwiowy (wegański)
|
porcja na ok. 30 klusek
|
Kluski śląskie z dyni
1. Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Dodaj sól i odstaw do ostudzenia. 3. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj purée z dyni i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. 4. Połączoną masę wygładź łyżką i podziel na cztery części. Jedną czwartą wyjmij, a w powstałe miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniła brakującą część. 5. Następnie z powrotem włóż wyjętą wcześniej masę i wszystko dokładnie wymieszaj. 6. Ciasto wyłóż na stolnicę. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto. 7. Podziel je na kilka części i z każdej roluj wałki. Wałki pokrój na mniejsze kawałki i formuj kluseczki. Nie zapomnij o zrobieniu dołeczka palcem. 8. W wysokim garnku zagotuj wodę. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. 9. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj razem z gorącym sosem szałwiowym.
Sos szałwiowy
1. W rondelku rozgrzej olej i dodaj posiekane liście szałwii. 2. Ciągle mieszając smaż przez minutę. Po minucie wlej 1½ szklanki bulionu i gotuj około 5 minut. 3. W pozostałej ½ szklanki bulionu dokładnie rozprowadź mąkę ryżową i wlej do rondelka. Energicznie mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty, sos powinien zgęstnieć. 4. Zawartość rondelka przecedź przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków szałwii. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Witam,
Czy można te kluski mrozić?
Jeśli tak, najpierw je lekko obgotować? A jak najlepiej je potem odmrozić, aby były równie smaczne?☺
Przepyszne, zrobiłam ale oczywiście dodałam coś od siebie czyli batata :) Pozdrawiam i dziękuję :)