Kluski śląskie z dyni z sosem szałwiowym

Kluski śląskie

  • 600 g ziemniaków najlepiej mączystych
  • 300 g purée z dyni
  • mąka ziemniaczana
  • ½ łyżeczki soli

Sos szałwiowy (wegański)

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki świeżych liści szałwii
  • sól
  • pieprz
Bezglutenowe kluski slaskie z dyni i sosem szałwiowym danie weganskie
porcja na ok. 30 klusek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


Kluski śląskie z dyni
1. Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Dodaj sól i odstaw do ostudzenia. 3. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj purée z dyni i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. 4. Połączoną masę wygładź łyżką i podziel na cztery części. Jedną czwartą wyjmij, a w powstałe miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniła brakującą część. 5. Następnie z powrotem włóż wyjętą wcześniej masę i wszystko dokładnie wymieszaj. 6. Ciasto wyłóż na stolnicę. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto. 7. Podziel je na kilka części i z każdej roluj wałki. Wałki pokrój na mniejsze kawałki i formuj kluseczki. Nie zapomnij o zrobieniu dołeczka palcem. 8. W wysokim garnku zagotuj wodę. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. 9. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj razem z gorącym sosem szałwiowym.

Sos szałwiowy
1. W rondelku rozgrzej olej i dodaj posiekane liście szałwii. 2. Ciągle mieszając smaż przez minutę. Po minucie wlej 1½ szklanki bulionu i gotuj około 5 minut. 3. W pozostałej ½ szklanki bulionu dokładnie rozprowadź mąkę ryżową i wlej do rondelka. Energicznie mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty, sos powinien zgęstnieć. 4. Zawartość rondelka przecedź przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków szałwii. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Bezglutenowe kluski slaskie z dyni i sosem szałwiowym danie weganskie

Bezglutenowe kluski slaskie z dyni i sosem szałwiowym danie weganskie

Bezglutenowe kluski slaskie z dyni i sosem szałwiowym danie weganskie

Bezglutenowe kluski slaskie z dyni i sosem szałwiowym danie weganskie

Bezglutenowe kluski slaskie z dyni i sosem szałwiowym danie weganskie

Zapiekanka warzywna z mąką z ciecierzycy
Purée z dyni na dwa sposoby


Komentarze /2

  1. Witam,
    Czy można te kluski mrozić?
    Jeśli tak, najpierw je lekko obgotować? A jak najlepiej je potem odmrozić, aby były równie smaczne?☺

  2. Przepyszne, zrobiłam ale oczywiście dodałam coś od siebie czyli batata :) Pozdrawiam i dziękuję :)