Kapusta wigilijna z grochem i grzybami

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łuskanego, suszonego grochu
  • 1 duża cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3–4 łyżki masła (można pominąć w wersji wegańskiej)
  • suszony lub świeży lubczyk
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
Kapusta wigilijna z grochem i grzybami bezglutenowa weganska
PRZEPIS na 8-10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy

Grzybki
1.  Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. godzinę). 3. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wywar (możesz z niego ugotować zupę grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj.

Groch
1. Groch przepłucz i zalej zimną wodą (kilka cm ponad poziom grochu). Odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Następnie odcedź, nalej świeżej i zagotuj. 3. Gotuj na małym ogniu ok. 30-45 minut, często mieszając, by groch nie przypalił się. Kiedy ziarenka grochu będą zupełnie miękkie, groch jest gotowy.

Kiszona kapusta
1. Kapustę przepłucz w durszlaku pod zimną wodą, aż nabierze porządanego, delikatnie kwaśnego smaku – punkt wymagany tylko w przypadku bardzo kwaśnej kapusty. 2. Następnie odciśnij i ugotuj do miękkości ok. 45 minut w takiej ilości wody, aby lekko przykrywała kapustę. Przez pierwszy kwadrans nie przykrywaj garnka. Pod koniec gotowania większość wody powinna wyparować.

1. Na patelni na oleju podsmaż posiekaną cebulę razem z grzybkami. 2. Ugotowaną kapustę połącz z odcedzonym grochem (ja zazwyczaj przecieram groch przez metalowe sitko, zostawiając 2-3 łyżki całych ziarenek). 3. Dodaj podsmażoną cebulkę z grzybkami. Dopraw solą, pieprzem i lubczykiem według uznania. 4. Wszystko razem wymieszaj i podsmaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec opcjonalnie dodaj 3–4 łyżki masła i jeszcze raz wymieszaj. Najlepiej ugotować dzień lub dwa przed podaniem, zostawiając do przegryzienia się składników. Podawać gorącą.

Kapusta wigilijna z grochem i grzybami bezglutenowa weganska

Kapusta wigilijna z grochem i grzybami bezglutenowa weganska

Malinowo-migdałowe pralinki
Ciastka z rodzynkami i czekoladą


Komentarze /2

  1. Mag

    Kapustę masz swoja czy może jakas kupna zaufana?