Jesienna sałatka z gruszkami

  • 2 garście dowolnej zieleniny np. rukoli, bazylii, liści szpinaku, roszponki
  • 2 gruszki
  • 5–6 orzechów włoskich lub laskowych
  • ser feta lub kozi
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy (nie zapomnij sprawdzić składu i ostrzeżenia o alergenach)
  • mała szczypta soli
Jesienna sałatka z gruszką i fetą
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
nabiał
Nabiał
Użyłam rukoli i cynamonowej krzyżówki bazylii, ale równie dobrze możesz użyć klasycznej odmiany.


1. Na talerzu rozłóż umytą i dokładnie osuszoną zieleninkę. 2. Pokrojone na plasterki gruszki skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 3. Połóż je na talerzu i pokrusz serem feta lub kozim. 4. Dodaj orzechy i pieprz. 5. Oliwę wymiaszaj z miodem, musztardą i szczyptą soli. Polej sałatkę i podawaj.

Sałatka z gruszką fetą i bazylią cynamonową
Sałatka z gruszką kozim serem i orzechami
Sałatka z gruszką fetą i orzechami
Sałatka z gruszką  i dressingiem

Dressing z oliwy, musztardy i miodu.

Sałatka z gruszką fetą i orzechami

Tort kokosowy
Risotto z koprem włoskim i wędzonym łososiem


Komentarze /2

  1. Naprawdę przepiękne zdjęcia, niedawno robiliśmy podobna sałatkę w ramach detoksu. Serdecznie pozdrawiamy )

  2. Znalazlam link do Twojego bloga na stronie slowdizajn.pl – co prawda nie jestem na diecie bezglutenowej, ale bardzo lubie odkrywac nowe przepisy. Dzisiaj zrobilam jesienna salatke z gruszkami – przepyszna – wszystkim smakowala ;) Bede sledzic Twojego bloga :) Pozdrowienia! :)