Jaglanka z granatem

  • 0,5 szklanki (ok. 100 g) kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 owoc granatu
  • garść dowolnych nasion np. ziarna słonecznika
  • amarantus ekspandowany (opcjonalnie)
kasza jaglana bezglutenowa z granatem, wegańskie śniadanie na słodko
przepis na 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Kaszę jaglaną ogromnie polecam jako odżywcze, zimowe śniadanie. Działa przeciwwirusowo oraz rozgrzewa, dlatego świetnie sprawdzi się przy przeziębieniach lub grypie.

1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach – będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 4. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, zamieszaj i gotuj ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. 6. Przed podaniem wymieszaj z rozgniecionymi bananami i przełóż do miseczek. 7. Wierzch udekoruj wyłuskanymi ziarenkami granatu, słonecznikiem (najlepszy będzie lekko uprażony na suchej patelni) oraz amarantusem 8. Danie jest wystraczająco słodkie, ale w razie potrzeby możesz dosłodzić np. syropem z agawy według upodobania.

kasza jaglana bezglutenowa z granatem, śniadanie na słodko

kasza jaglana bezglutenowa z granatem, śniadanie na słodko

kasza jaglana bezglutenowa z granatem, śniadanie na słodko

Muffiny kokosowe z mango
Zupa krem z porów i ziemniaków


Komentarze /2

  1. Jak rozpoznać nietolerancję glutenu? Czy wieczne wzdęcia i zaparcia mogą być tego objawem? Do tego zawroty głowy i osłabienie. Jakie badania należy zrobić w tym kierunku? Czy mogę sama wprowadzić na próbę dietę bezglutenową? Bardzo proszę o poradę.