Hiszpański omlet z warzywami

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryka (w dowolnym kolorze)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor wyparzony i obrany ze skórki
  • 5 jajek (użyłam zielononóżek)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Hiszpański omlet z warzywami bezglutenowe śniadanie
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja


1. Ziemniaki pokrój na 2 cm kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być miękkie, ale nie całkowicie ugotowane. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. 2. Na nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć zgrubsza pokrojoną cebulę i paprykę. 3. Kiedy papryka zmięknie, a cebula zeszkli się, dodaj pokrojony czosnek i ziemniaki. 4. Jak wszystko delikatnie się przyrumieni, dodaj pokrojonego pomidora i smaż ok. 3 minuty. 5. Do miseczki wbij jajka, dodaj soli i pieprzu i roztrzep je trzepaczką lub widelcem. 6. Zmniejsz ogień i wlej jajka na warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż jajka zetną się i omlet będzie gotowy. 7. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Zdejmij z ognia i podawaj.

Hiszpański omlet z warzywami bezglutenowe śniadanie

Możesz dowolnie zmieniać ilość składników i wrzucać co masz pod ręką np. chilli, oliwki, ser żółty, rukolę, bazylię. I tak wyjdzie pyszny!

Hiszpański omlet z warzywami bezglutenowe śniadanie Hiszpański omlet z warzywami bezglutenowe śniadanie



Komentarze /2

  1. Witam,

    Czy można jeść go na zimno z zachowaniem smaku?

Napisz komentarz