Hiszpański omlet z warzywami
|
![]() |
porcja na 2 osoby
Zawiera:
|
1. Ziemniaki pokrój na 2 cm kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być miękkie, ale nie całkowicie ugotowane. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. 2. Na nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć zgrubsza pokrojoną cebulę i paprykę. 3. Kiedy papryka zmięknie, a cebula zeszkli się, dodaj pokrojony czosnek i ziemniaki. 4. Jak wszystko delikatnie się przyrumieni, dodaj pokrojonego pomidora i smaż ok. 3 minuty. 5. Do miseczki wbij jajka, dodaj soli i pieprzu i roztrzep je trzepaczką lub widelcem. 6. Zmniejsz ogień i wlej jajka na warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż jajka zetną się i omlet będzie gotowy. 7. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Zdejmij z ognia i podawaj.
Witam,
Czy można jeść go na zimno z zachowaniem smaku?
Tak. Polecam również http://bezokruszka.pl/mini-omlety/ Sprawdzone na zimowym pikniku ;-)