Herbata na grypę i przeziębienie

  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (najlepiej lipowy)
  • 4 łyżeczki soku z malin (bez cukru)
  • kilka rozmrożonych malin (opcjonalnie)
Herbata z imbirem sokiem z malin cytryną i miodem lipowym na grypę i przeziębienie
porcja na 1 szklankę
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


1. Imbir obierz i posiekaj w cienkie plasterki. 2. Zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 10–15 minut. 3. Po tym czasie możesz go wyjąć lub pozostawić w szklance. Pozostawiony da ostrzejszy smak. 4. Plasterek cytryny obierz ze skórki i dodaj do naparu. 5. Wlej sok z malin, dodaj maliny i miód. 6. Zamieszaj i od razu podawaj.

Herbata z imbirem sokiem z malin cytryną i miodem lipowym na grypę i przeziębienie

Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalnie, przeciwbateryjnie, przeciwirusowe.
Miód działa antyseptyczne i wykrztuśne oraz wzmocnia odporność organizmu. Miód lipowy idealnie sprawdzi się przy uciążliwym kaszlu, grypie i przeziębieniu.
Sok z malin ma działanie napotne i przeciwgorączkowe.
Cytryna wzmacnia osłabiony organizm oraz oczyszcza go z toksyn.
Marchewki z zieloną soczewicą na ciepło
Rosół drobiowy


Komentarze /4

  1. Podoba mi się ten przepis :) a zdjęcie jest przepiękne, jeśli zrobiłaś je sama to szczerze Ci gratuluję. Chciałabym mieć taki talent, mogłabym wykorzystać go np. na zrobienie na swojego bloga ładnego nagłówka, bo bardzo mi go brakuje

  2. Piękne zdjęcie.. Niedawno byliśmy chorzy taka herbatka na pewno by pomogła…

  3. Zdjęcie i herbatka bardzo apetyczne :)Na pewno wypróbuję ten przepis. Z gotowych rozgrzewających herbatek polecam gorąco miodowo-imbirową Biofixu. Taka wersja dla leniuchów :) Ale smakuje rewelacyjnie i nie zawiera żadnych sztucznych ulepszaczy. Pozdrawiam :)