Halloweenowe pancakesy

Pancakesy z dynią

  • 150 g mąki bezglutenowej (np. uniwersalnej lub do naleśników)
  • 3 łyżki cukru lub fruktozy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • ok. 300 g dyni
  • 250 ml mleka (użyłam ryżowego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Kakaowo-bananowe pancakesy

  • 150 g mąki bezglutenowej (np. uniwersalnej lub do naleśników)
  • 2 łyżki cukru lub fruktozy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • ½ dojrzałego banana (rozgniecionego widelcem na purée)
  • 250 ml mleka (użyłam ryżowego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo na polewę czekoladową

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2–3 łyżki kremówki
Pająk z pajęczyną na halloween
przepis na ok. 10–12 małych pancakesów
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Zamiast mleka możesz użyć jogurtu wymieszanego pół na pół z wodą mineralną, a polewę możesz zastąpić syropem z agawy lub miodem.


Purée z dyni
1. Umyj, obierz i oczyść pokrojoną dynię. 2. Pokrój miąższ na niewielką kostkę i włóż do durszlaka. 3. Do średniego garnka wlej ok. pół szklanki wody i zagotowujemy. 4. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 5. Gotuj na parze 20–25 minut. 6. Ugotowaną dynię rozdrobnij widelcem lub przetrzyj przez sito. 7. Po lekkim przestudzeniu dokładnie odsącz dynię i gotowe. Do zrobienia pancakesów potrzebujesz 100 g uzyskanego purée.


Pancakesy
1. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawy. 2. W drugiej misce wymieszaj purée z dyni lub banana, jajka, mleko i olej. 3. Dodaj mokre składniki do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj. 4. Smaż niewielkie pancakesy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Z polewą czekoladową postępuj jak w przepisie na muffinki z mąki gryczanej.

Bezglutenowe pancakesy dla dziec na Halloween z pająkami
Bezglutenowe pancakesy dla dzieci z dynią i kakaowo-bananowe

Słodka zupa z kasztanami i warzywami korzeniowymi
Gryczane muffiny z bezami


Napisz komentarz