Halloweenowe pancakesy
Pancakesy z dynią
Kakaowo-bananowe pancakesy
Dodatkowo na polewę czekoladową
|
przepis na ok. 10–12 małych pancakesów
Zawiera:
Zamiast mleka możesz użyć jogurtu wymieszanego pół na pół z wodą mineralną, a polewę możesz zastąpić syropem z agawy lub miodem. |
Purée z dyni
1. Umyj, obierz i oczyść pokrojoną dynię. 2. Pokrój miąższ na niewielką kostkę i włóż do durszlaka. 3. Do średniego garnka wlej ok. pół szklanki wody i zagotowujemy. 4. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 5. Gotuj na parze 20–25 minut. 6. Ugotowaną dynię rozdrobnij widelcem lub przetrzyj przez sito. 7. Po lekkim przestudzeniu dokładnie odsącz dynię i gotowe. Do zrobienia pancakesów potrzebujesz 100 g uzyskanego purée.
Pancakesy
1. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawy. 2. W drugiej misce wymieszaj purée z dyni lub banana, jajka, mleko i olej. 3. Dodaj mokre składniki do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj. 4. Smaż niewielkie pancakesy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z polewą czekoladową postępuj jak w przepisie na muffinki z mąki gryczanej.