Gryczane muffiny z bezami

Bezglutenowe muffiny gryczane

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml jogurtu lub mleka

Bezy

  • 4 białka
  • ok. 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • opcjonalnie sok z połowy cytryny

Dodatkowo

  • tabliczka czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • 2–3 łyżki kremówki
Beza duszek bezglutenowy na halloween
Przepis na 9 muffinków i dwie blaszki małych bez
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Do pieczenia bez nie polecam fruktozy i cukru trzcinowego. Bezy nie do końca mi wyschły i nie nadawały się do długiego przechowywania.


Muffiny
1. Wymieszaj w osobnych miskach: wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakako i proszek do pieczenia) i mokre (olej, jogurt). 2. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj. 3. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy na muffinki i piecz przez 20 minut w 180°C. Jeśli nie masz formy, możesz zaopatrzyć się w samostojące papilotki, które nie wywrócą się pod ciężarem ciasta.


Bezy
1. Białka wyjmij z lodówki min. godzinę przez ubijaniem. Ubij je na sztywną pianę na wysokich obrotach, tak aby po odwróceniu naczynia, białka trzymały się spodu. 2. Zmniejsz obroty miksera do minimum i łyżka po łyżce, stopniowo dodawaj cukier. 3. Na koniec możesz dodać sok z cytryny i wmieszać go łyżką. 4. Ubitą masę przełóż do rękawa lub szprycy i wyciskaj niewielkie bezy w kształcie duszków na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 5. Susz w piekarniu ok. 70–100 minut w 100°C. Kiedy będziesz dotykać bez w piekarniku, będą się wydawać wciąż miękkie i wilgotne, ale po wyjęciu i odstawieniu do ostudzenia stwardnieją i zrobią się suche. Bezy najlepiej zdejmować z blachy, dopiero po całkowitym ostudzeniu.


Polewa czekoladowa
1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce z kremówką. 2. Do małego garnka wlej tyle wody, aby po umieszczeniu na niego miski, woda nie dotykała dna miski (wystarczy 2 cm wody) i zagotuj. 3. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 4. Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką. 5. Jak tylko czekolada roztopi się, zdejmij z garnuszka i przełóż do rękawa lub szprycy. 6. Wybierz końcówkę o jak najmniejszym otworze i ozdabiaj bezy oczkami.


Gotowe duszki mocuj na muffinkach za pomocą kropli czekolady.

Bezglutenowe muffiny gryczane z bezami na halloween
Bezglutenowe muffiny z mąki gryczanej z bezami duszkami na halloween
Bezglutenowe muffiny z gryczanej mąki z bezami na halloween
Bezglutenowe muffiny gryczane z mąki gryczanej z bezami
Pomysł na muffiny z mąki gryczanej zaczerpnęłam z bloga pinkcake

Halloweenowe pancakesy
Słone bułeczki scones


Komentarze /3

  1. WOW!! Wyszły przepieknie ^^ Te bezowe duszki ^^ Genialne ^^

  2. Czym mozna zastąpić kremówkę aby wyeliminować białka krowie?

  3. Wygląda ok. Trudno się je robi?
    Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

Napisz komentarz