Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 kapusta włoska
  • 1 duża cebula
  • 10 g suszonych grzybów
  • 0,5 litra domowego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz
Przepis na 10 gołąbków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
W wersji niewegańskiej możesz do przestudzonego farszu dodać 1 roztrzepane jajko. Farsz będzie wtedy bardziej zwarty.


1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przez godzinę. Po namoczeniu odcedź je i posiekaj. 2. Tymczasem przygotuj kaszę gryczaną. Przebierz kaszę w celu sprawdzenia zanieczyszczeń (czasem można natrafić np. na ziarno innego zboża). Kilkukrotnie przepłucz ją pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku (1,5 szklanki wody) do miękkości. 3. Ugotowaną kaszę przesyp do dużej miski i odstaw. 4. Z kapusty ostrożnie odetnij zewnętrzne liście (ok. 20 sztuk), pozbywając się najgrubszej części u nasady. 5. Liście umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 10 minut, aż liście zmiękną. 6. Oddcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia. 7. Dziesięć największych sztuk odłuż na bok, posłużą do zawinięcia gołąbków, a kolejne dwa do wyłożenia dna garnka. Resztę poszatkuj. 8. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, grzyby i smaż ok. 5 minut, często mieszając. 9. Zawartość patelni wrzuć do miski z kaszą gryczną, posól, popierz i dodaj lubczyku. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku. 10. Na odłożone liście kapusty nałóż farsz i zawiń ciasno w rulonik. Dwa wystające końce kapusty, wciśnij palcem do środka. 11. Na dnie garnka o grubym dnie połóż 2 liście kapusty, 2 liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Ułóż na nich przygotowane gołąbki i zalej bulionem. 12. Zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i duś 30 minut pod przykryciem. 13. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i duś dodatkowe 10 minut. 14. Gotowe gołąbki przełóż na półmisek, wyłów liście z dna garnka i zagotuj pozostały sos pomidorowy. Gotuj ok. 5 minut, aż się troszkę zredukuje i zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i podawaj z gołąbkami.

Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi bezglutenowe
Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi bezglutenowe

Wegańskie owsiane ciasteczka bez cukru
Rafaello, kokosowe pralinki


Komentarze

  1. Jednego gołąbka przed chwilą spróbowałam, reszta czeka na świąteczny obiad lub kolację. Pomysł fajny, smak dość ciekawy. Może powtórzę :) Dziękuję!

Napisz komentarz