Gęsta gorąca czekolada

Gorąca czekolada

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru (1 łyżkę możesz zastąpić cukrem z wanilią)
  • 50 g gorzkiej czekolady najlepiej min. 70% kakao (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)

Opcjonalne dodatki

  • cynamon, szczypta chilli, ziarenka z laski wanilli lub kakao
Gęsta gorąca czekolada bezglutenowa
przepis na 2 małe filiżanki
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
nabiał
Nabiał
Cudownie gęsta, gorąca i aromatyczna. Zależnie od nastroju pije ją z różnymi dodatkami lub po prostu samą. Dodatkową zaletą jest brak śmietanki kremówki. Dla mnie ideał ;-)


1. Odlej ¼ szklanki mleka i wymieszaj dokładnie z mąką kukurydzianą (upewnij się, że nie ma żadnych grudek). 2. Resztę mleka zagotuj w garnuszku z cukrem. 3. Kiedy zacznie się gotować, dolej wymieszane mleko z mąką. Ponownie zagotuj mieszając trzepaczką. 4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do umiarkowanego i wrzuć połamaną na małe kawałki czekoladę. 5. Gotuj około 8  minut, nie przestając mieszać trzepaczką. Czekolada w tym czasie zgęstnieje. Podawaj od razu w niewielkich filiżankach.

Jeśli masz ochotę zrobić gorącą czekoladę z wymienionymi dodatkami, dorzuć korę cynamonu, chilli, ziarenka z wanilii lub łyżeczkę kakao razem z połamaną czekoladą.

Możesz również posypać gotową czekoladę np. ziarenkami wanilii tuż przed podaniem.

Gęsta gorąca czekolada bezglutenowa
Gęsta gorąca czekolada bezglutenowa
Gęsta gorąca czekolada bezglutenowa

Wegetariańska fasolka po bretońsku
Ciasto ryżowe bez mąki


Komentarze /4

  1. O nie.. jakie PYSZNE zdjęcia! Idealne!

  2. Wygląda obłędnie!

  3. Czy z mlekiem sojowy, midalowym albo innym roslinnym tez wyjdzie pysznie?:D

Napisz komentarz