Filet z piersi kurczaka w migdałowej panierce
Pieczona brukselka
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
|
Przepis na 2 porcje
Zawiera:
|
Ziemniaki
1. Podgotuj przepołowione na pół ziemniaki około 5 minut. 2. Odsącz w durszlaku i chwilkę ostudź. 3. W każdym ziemniaku zrób nożem głębokie, wąskie nacięcie na krzyż i do każdej połówki wbij po małej gałązce rozmarynu lub po kilka igiełek. 4. Przełóż je na posmarowaną oliwą blachę, skrop wierzch oliwą, posól i popierz. Piecz ok. 40 minut w 200˚C, od czasu do czasu potrząsając blachą.
Brukselka
1. Brukselkę przekrój na pół i sparz wrzątkiem. 2. Przełóż do miski i wymieszaj z oliwią, rozmarynem, solą oraz pieprzem. 3. Piecz razem z ziemniakami lub w osobnym naczyniu do zapiekania (wysmarowanym oliwą) ok. 30 minut w 200˚C, od czasu do czasu potrząsając. Podawaj skropioną sokiem z cytryny.
Filet z kurczaka z migdałami
1. W malakserze rozdrobnij migdały razem z czosnkiem. 2. Wyłóż je na talerz i wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą. 3. Na jednym talerzu wysyp mąkę kukurydzianą, a na drugim roztrzep jajko. 4. Filety umyj i dokładnie osusz. Połóż na nich kawałek folii spożywczej i lekko rozbij płaską stroną tłuczka na jednakową grubość. 5. Obtocz filety w mące, jajku i kolejno w migdałowej panierce. Powinna przykryć całe mięso. 6. Możesz upiec lub usmażyć filety. Jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję (jak na zdjęciach), połóż filety na blasze między warzywami i piecz ok. 15 minut. Jeśli chcesz usmażyć, rozgrzej troszkę oleju na patelni i smaż filet z obu stron po ok. 5 minut. Wtedy panierka będzie bardziej złocista i chrupiąca.
Kotlety wyszły pyszne!
“Migdały nie nadają się też do prażenia, pieczenia czy gotowania również z innego względu.
Są one pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które zakwaszają organizm działając jak wolne rodniki (sprzyjają cukrzycy, nowotworom, stanom zapalnym itd.). To powód numer dwa. Dlatego jeśli chcemy w pełni skorzystać z walorów zdrowotnych migdałów, to nie poddajemy ich nigdy działaniu wysokiej temperatury.”
@ola:
Tłuszcze trans nie zakwaszają organizmu…
Owszem powinno się unikać ich podgrzewania (jak wszystkich orzechów), bo najzdrowsze są na surowo. Nie popadajmy jednak w przesadę – 25 gramów migdałów raz na jakiś czas nie spustoszy naszego organizmu. Mleko czy masło (tak, masło, nie tylko margaryna) również zawierają tłuszcze trans. A dla zrównoważenia zawartości szkodliwych kwasów tłuszczowych można zamiast brukselki podać lekką sałatkę z olejem rzepakowym (zawiera 10x więcej omega-3 niż oliwa i już 2 łyżki tego oleju wystarczą by pokryć zapotrzebowanie na omega-3) z dodatkiem świeżych ziół i np. buraczka które zawierają mnóstwo antyoksydantów. Jak zmniejszymy porcję i na deser zjemy garść borówek, truskawek i kilka orzechów brazylijskich (już jeden orzech pokrywa z nadwyżką zapotrzebowanie na selen, który również jest przeciwutleniaczem) to już w ogóle dostarczymy sobie mnóstwo zdrowia i zmieciemy całą gromadę wolnych rodników:)