Faworki, chrusty, chruściki
Faworki bezglutenowe
Dodatkowo
|
przepis na 1 paterę faworków
Zawiera:
To przepis mojej mamy, który zmodyfikowałam na własne, bezglutenowe potrzeby. Prócz innej mąki, która sprawdza się w tym przepisie idealnie, zamieniłam też spirytus na ocet jabłkowy. |
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. 2. Dodaj żółtka, sól, ocet i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto i wyrabiaj kilka minut (jeśli będzie wciąż za gęste, dodaj troszkę śmietany). 3. Wybij je drewnianym wałkiem: uderz ciasto z całej siły, złóż i ponownie uderz. Powtórz to kilkakrotnie. 4. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki (ja wałkowałam na ok. 2 mm – cieńsze rwały się podczas smażenia w miejscu wywinięcia). 5. Wycinaj nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniec faworka przez środek. 6. Smaż po kilka faworków na raz w gorącym i bardzo głębokim oleju. 7. Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróć je drewnianą łopatką lub widelcem i smaż jeszcze chwilę na złoty kolor. 8. Usmażone faworki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W połowie smażenia możesz wymienić olej na nowy. 9. Po wystudzeniu, posyp cukrem pudrem.
piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich!
Biorę wszystkie i wielbię fotki!
ale bym się poczęstowała jednym!
z mamą robimy faworki bezglutenowe od kilku lat, przepis kiedyś został spisany na skrawku serwetki i zaginął, zawsze robimy je więc “na oko” i żadna z nas nie potrafi powiedzieć JAK. Ten przepis sobie chyba wydrukuję :) dzięki, jutro będzie pieczenie!
Ewciak, problem serwetek i latających świstków jest mi bliższy niż sądzisz ;-) Daj znać jak wam wyszło. Smacznego!
Witam,
czym zastąpić śmietanę? Moja córka jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej – a jak odmówić maluchowi odrobinę słodyczy :-)
Jeśli Twoja córeczka może jeść soję, spróbowałabym ze śmietaną sojową. Sama jakiś czas temu o tym myślałam i będę chciała wypróbować taką wersję przy następnych faworkach.
A jak moje dziecko nie może też jajek?
Ola, polecam Ci Mame Alergika… choć jak sama napisała: „Bez jajek, które nadają im lekkości nie uzyskałam wskazanej kruchości i lekkości, ale i tak smakowały nam tak, że dorabiałam drugą porcję.”
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/02/chrusty-czy-faworki.html
Mam nadzieję, że pomogłam :-)
Niestety ale u MAG jest mąka pszenna odpada
jakiego miksu mąki bezglutenowej użyłaś? z jakiej firmy?
Dr. Schar miks do ciast. :-)
Dziękuję za przepis.Wyszły bardzo dobre,mój syn zachwycony.Pozdrawiam
nie polecam, wyszly niedobre!
Witam!
Robiłam na mące jaglanej i ryżowej, ciasto wyszło prawie kruche i przy dotyku rozpadało się. Możliwe, że trzeba spróbować na gotowej mące. Stanowczo za dużo soli.
Witam, czy mogę zmieszać mąkę ryżową z mąką kukurydzianą do tego przepisu? Albo użyć tylko jednej z w/w mąk? Za odpowiedź z góry bardzo dziękuję :)
Hej, wydaje mi się, że mieszanka kukurydzianej pół na pół z ryżową mogłaby zadziałać (jedna z nich raczej nie). W gotowym miksie np. SCHAER Mix C mamy dodatkowo substancję zagęszczającą, ale może śmietana i żółtko wystarczą ;-) Daj znać jeśli eksperyment się powiedzie!
Przepiękny blog. Super przepis. Zrobiłam z własnego”miksu”-skrobia z tapioki, skrobia kukurydziana, mąka z ryżu kleistego plus odrobina mąk kukurydzianej i teff. Faworki wyszły lekkie i napowietrzone. Ciasto szybko wysycha więc partię oczekującą na wałkowanie dobrze jest przykryć folią. Pozdrawiam!
do mamy ktorej dziecko nie może jajek.zamiast jajek można dodać zastępnik jaka(w proszku)ubija się go z wodą i w konsystencji jest jak jajko.