Faworki, chrusty, chruściki

Faworki bezglutenowe

  • 290 g miksu mąki bezglutenowej (ok. 2 szklanki)
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Dodatkowo

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Faworki i chrusty bezglutenowe
przepis na 1 paterę faworków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
To przepis mojej mamy, który zmodyfikowałam na własne, bezglutenowe potrzeby. Prócz innej mąki, która sprawdza się w tym przepisie idealnie, zamieniłam też spirytus na ocet jabłkowy.


1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. 2. Dodaj żółtka, sól, ocet i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto i wyrabiaj kilka minut (jeśli będzie wciąż za gęste, dodaj troszkę śmietany). 3. Wybij je drewnianym wałkiem: uderz ciasto z całej siły, złóż i ponownie uderz. Powtórz to kilkakrotnie. 4. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki (ja wałkowałam na ok. 2 mm – cieńsze rwały się podczas smażenia w miejscu wywinięcia). 5. Wycinaj nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniec faworka przez środek. 6. Smaż po kilka faworków na raz w gorącym i bardzo głębokim oleju. 7. Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróć je drewnianą łopatką lub widelcem i smaż jeszcze chwilę na złoty kolor. 8. Usmażone faworki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W połowie smażenia możesz wymienić olej na nowy. 9. Po wystudzeniu, posyp cukrem pudrem.

Jak robić faworki chrusty bezglutenowe
faworki chrusty chruściki bezglutenowe tłusty czwartek
faworki chrusty chruściki bezglutenowe tłusty czwartek
faworki chrusty chruściki bezglutenowe tłusty czwartek

Filet z piersi kurczaka w migdałowej panierce
Dżem z dyni i jabłek z fruktozą


Komentarze /18

  1. piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich!

  2. Biorę wszystkie i wielbię fotki!

  3. ale bym się poczęstowała jednym!

  4. z mamą robimy faworki bezglutenowe od kilku lat, przepis kiedyś został spisany na skrawku serwetki i zaginął, zawsze robimy je więc “na oko” i żadna z nas nie potrafi powiedzieć JAK. Ten przepis sobie chyba wydrukuję :) dzięki, jutro będzie pieczenie!

    • Ewciak, problem serwetek i latających świstków jest mi bliższy niż sądzisz ;-) Daj znać jak wam wyszło. Smacznego!

  5. Witam,
    czym zastąpić śmietanę? Moja córka jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej – a jak odmówić maluchowi odrobinę słodyczy :-)

    • Jeśli Twoja córeczka może jeść soję, spróbowałabym ze śmietaną sojową. Sama jakiś czas temu o tym myślałam i będę chciała wypróbować taką wersję przy następnych faworkach.

  6. Ola

    A jak moje dziecko nie może też jajek?

  7. ola

    Niestety ale u MAG jest mąka pszenna odpada

  8. jakiego miksu mąki bezglutenowej użyłaś? z jakiej firmy?

  9. Dziękuję za przepis.Wyszły bardzo dobre,mój syn zachwycony.Pozdrawiam

  10. nie polecam, wyszly niedobre!

  11. Witam!
    Robiłam na mące jaglanej i ryżowej, ciasto wyszło prawie kruche i przy dotyku rozpadało się. Możliwe, że trzeba spróbować na gotowej mące. Stanowczo za dużo soli.

  12. Witam, czy mogę zmieszać mąkę ryżową z mąką kukurydzianą do tego przepisu? Albo użyć tylko jednej z w/w mąk? Za odpowiedź z góry bardzo dziękuję :)

    • Hej, wydaje mi się, że mieszanka kukurydzianej pół na pół z ryżową mogłaby zadziałać (jedna z nich raczej nie). W gotowym miksie np. SCHAER Mix C mamy dodatkowo substancję zagęszczającą, ale może śmietana i żółtko wystarczą ;-) Daj znać jeśli eksperyment się powiedzie!

  13. Przepiękny blog. Super przepis. Zrobiłam z własnego”miksu”-skrobia z tapioki, skrobia kukurydziana, mąka z ryżu kleistego plus odrobina mąk kukurydzianej i teff. Faworki wyszły lekkie i napowietrzone. Ciasto szybko wysycha więc partię oczekującą na wałkowanie dobrze jest przykryć folią. Pozdrawiam!

Napisz komentarz