Dżem z dyni i jabłek z fruktozą

  • 1 kg dyni
  • 0,5 kg jabłek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100–150 g fruktozy
Dżem z fruktozą z dyni i jabłek
Przepis na 4 małe słoiczki
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
cukier
Cukier


1. Oczyszczone jabłka i dynię drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. 2. Tak przygotowane włóż do garnka o grubym dnie. Dodaj sok z pomarańczy i podlej odrobiną wody. 3. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż owoce zmiękną. 4. Zdejmij pokrywkę, dodaj goździki, cynamon i fruktozę. Dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu często mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli kawałki dyni będą zbyt duże i nie będą chciały się rozpaść, możesz je zmiksować blenderem 5. Gdy dżem zgęstnieje wystarczająco, przełóż go do wyparzonych słoików, natychmiast zakręć i zapasteryzuj.

Dżem z fruktozą z dyni i jabłek

Ilość dodanej fruktozy zależy od upodobań. Lepiej dać na początku mniej i próbując w trakcie, dosypywać.

Dżem z fruktozą z dyni i jabłek
Dżem z fruktozą z dyni i jabłek
Dżem z fruktozą z dyni i jabłek

Faworki, chrusty, chruściki
Bezglutenowe bagietki bez drożdży


Komentarze /2

  1. wg mnie smaczniejszy jest jeśli jabłek jest więcej niż dyni i nie powinno się dodawać fruktozy gdyż jest to najgorszy rodzaj cukru.Polecam cukier trzcinowy.

  2. Wspaniały pomysł na zdjęcia! Są przepiękne! No i przepis rewelacja…