Dżem z dyni i jabłek z fruktozą
|
Przepis na 4 małe słoiczki
Zawiera:
|
1. Oczyszczone jabłka i dynię drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. 2. Tak przygotowane włóż do garnka o grubym dnie. Dodaj sok z pomarańczy i podlej odrobiną wody. 3. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż owoce zmiękną. 4. Zdejmij pokrywkę, dodaj goździki, cynamon i fruktozę. Dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu często mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli kawałki dyni będą zbyt duże i nie będą chciały się rozpaść, możesz je zmiksować blenderem 5. Gdy dżem zgęstnieje wystarczająco, przełóż go do wyparzonych słoików, natychmiast zakręć i zapasteryzuj.
Ilość dodanej fruktozy zależy od upodobań. Lepiej dać na początku mniej i próbując w trakcie, dosypywać.
wg mnie smaczniejszy jest jeśli jabłek jest więcej niż dyni i nie powinno się dodawać fruktozy gdyż jest to najgorszy rodzaj cukru.Polecam cukier trzcinowy.
Wspaniały pomysł na zdjęcia! Są przepiękne! No i przepis rewelacja…