Czekoladowe ciasto bez mąki

  • 200 g gorzkiej czekolady (nie zapomnij sprawdzić składu i ostrzeżenia o alergenach)
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • ok. 120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 100 oleju rzepakowego (lub masła)
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy (opcjonalnie)
Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez mąki
Przepis na ok. 8–10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja


1. Połamaną czekoladę wrzuć do niewielkiego garnuszka z olejem i podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. 2. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 3. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich roztopioną czekoladę. 4. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj ubite białka, mieszając całość łyżką (nie miksuj). 5. Pod koniec dodawania białek, wsyp do masy łyżeczkę suszonej lawendy. 6. Kiedy wszystko wymieszasz, przelej ciasto do tortownicy natłuszczonej lub wyłożonej papierem. 7. Piecz przez około 35 minut w 200˚C. Wierzch ciasta trochę popęka, a po wyjęciu z piekarnika mocno opadnie. Jeśli będzie ci to przeszkadzać, zawsze możesz go przykryć lodami lub owocami ;-)

Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez mąki z lawendą

Przepis dostałam od przyjaciół, którzy ugościli mnie tą czekoladową pokusą! Od siebie dodałam suszoną lawendę, która dodaje delikatnej kwiatowej nuty.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez mąki
Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez mąki
Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez mąki
Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez mąki

Hiszpański omlet z warzywami
Pieczona makrela


Komentarze /16

  1. Ciasto takie jak zdjęcia. Cudowne i apetyczne! :)))
    Rodzina nie mogła wyjść z podziwu, że jest bez mąki, no i jest świetną alternatywą dla typowego brownie. Polecam!!!

  2. Ciasto wyszło mi znakomicie!
    Nawet nie popękało i było pyszne, świetny przepis! :)

  3. 100 ml czy 100 gram oleju? Jaka foremka 24 cm?
    Dziekuje i pozdrawiam

  4. Ciasto zrobilam. Pyszne. :)

  5. nie ma takiego cukru to ile wsypać pudru czy zwykłego cukru?

  6. Czy moze byc Olej kokosowy? Wygląda cudownie :D chcę wypróbować ::

  7. Czy to ciasto powinno wyglądać po przekrojeniu jak zakalec czy coś mi nie wyszło?:D Na zdjęciach u Ciebie nie widać za bardzo jak wygląda w przekroju

  8. Ciasto nie opadnie jeśli będzie się je powoli chłodzić zamiast od razu wyciągać z piekarnika. Najpierw lekko uchylić drzwiczki na kilka minut, potem otworzyć je całkowicie i dopiero po chwili wyciągnąć. Użyłam oleju słonecznikowego bo akurat taki miałam i nie dodałam lawendy, chociaż następnym razem spróbuję. Wyszło równiutkie i bardzo smaczne :)

  9. Ola

    Ciasto robiłam bez lawendy – wyszło przepyszne. Miękkie, czekoladowe, ale tak akurat. Mój 4-latek się tym zajadał. Na pewno zrobię ponownie.

  10. Czy mogłabym prosić o podanie kaloryczności dla tego ciasta? :)

  11. Aga

    To ciasto zrobiłam pierwszy raz już prawie pięć lat temu, kiedy byłam na diecie bezglutenowej. Zrobiłam je koledze – wielkiemu miłośnikowi czekolady za przegrany zakład. Dziś jesteśmy już prawie trzy lata po ślubie. Co jakiś czas prosi żeby mu zrobić to ciasto i za każdym razem jeszcze bardziej się nim zachwyca

  12. Ile czekoladą mam mieć % kakao