Czekoladowe ciasto bez mąki
|
Przepis na ok. 8–10 porcji
Zawiera:
|
1. Połamaną czekoladę wrzuć do niewielkiego garnuszka z olejem i podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. 2. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 3. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich roztopioną czekoladę. 4. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj ubite białka, mieszając całość łyżką (nie miksuj). 5. Pod koniec dodawania białek, wsyp do masy łyżeczkę suszonej lawendy. 6. Kiedy wszystko wymieszasz, przelej ciasto do tortownicy natłuszczonej lub wyłożonej papierem. 7. Piecz przez około 35 minut w 200˚C. Wierzch ciasta trochę popęka, a po wyjęciu z piekarnika mocno opadnie. Jeśli będzie ci to przeszkadzać, zawsze możesz go przykryć lodami lub owocami ;-)
Przepis dostałam od przyjaciół, którzy ugościli mnie tą czekoladową pokusą! Od siebie dodałam suszoną lawendę, która dodaje delikatnej kwiatowej nuty.
Bajka!
Ciasto takie jak zdjęcia. Cudowne i apetyczne! :)))
Rodzina nie mogła wyjść z podziwu, że jest bez mąki, no i jest świetną alternatywą dla typowego brownie. Polecam!!!
Ciasto wyszło mi znakomicie!
Nawet nie popękało i było pyszne, świetny przepis! :)
100 ml czy 100 gram oleju? Jaka foremka 24 cm?
Dziekuje i pozdrawiam
100 ml, tortownica około 24-26 cm będzie odpowiednia.
Ciasto zrobilam. Pyszne. :)
nie ma takiego cukru to ile wsypać pudru czy zwykłego cukru?
Może być zwykły w tej samej ilości.
Czy moze byc Olej kokosowy? Wygląda cudownie :D chcę wypróbować ::
Czy to ciasto powinno wyglądać po przekrojeniu jak zakalec czy coś mi nie wyszło?:D Na zdjęciach u Ciebie nie widać za bardzo jak wygląda w przekroju
Ciasto nie opadnie jeśli będzie się je powoli chłodzić zamiast od razu wyciągać z piekarnika. Najpierw lekko uchylić drzwiczki na kilka minut, potem otworzyć je całkowicie i dopiero po chwili wyciągnąć. Użyłam oleju słonecznikowego bo akurat taki miałam i nie dodałam lawendy, chociaż następnym razem spróbuję. Wyszło równiutkie i bardzo smaczne :)
Ciasto robiłam bez lawendy – wyszło przepyszne. Miękkie, czekoladowe, ale tak akurat. Mój 4-latek się tym zajadał. Na pewno zrobię ponownie.
Czy mogłabym prosić o podanie kaloryczności dla tego ciasta? :)
To ciasto zrobiłam pierwszy raz już prawie pięć lat temu, kiedy byłam na diecie bezglutenowej. Zrobiłam je koledze – wielkiemu miłośnikowi czekolady za przegrany zakład. Dziś jesteśmy już prawie trzy lata po ślubie. Co jakiś czas prosi żeby mu zrobić to ciasto i za każdym razem jeszcze bardziej się nim zachwyca
<3
Ile czekoladą mam mieć % kakao