Czas na piknik!
Bezglutenowe bułki na zakwasie White Rolls
Jako bazę mojego piknikowego kosza wybrałam słodkie i mięciutkie gofry oraz klasyczne i wszechstronne bułeczki. Oba produkty są bardzo poręczne, wręcz idealne do piknikowego kosza. Bułeczki można podpiec w piekarniku przed wyjściem z domu – nabiorą dzięki temu chrupkości. Gofry mają cudownie delikatną konsystencję. Można je jeść bez dodatków lub w dowolnej, ulubionej kombinacji. Będą świetnym wyborem na przekąskę lub deser.
Na słodko
Bardzo odświeżająca i letnia opcja to gofry z truskawkami, borówkami i kleksem jogurtu. Oczywiście w tej wersji sprawdzą się każde letnie owoce: maliny, morele, jagody czy
brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Mój jogurt przygotowałam w domu, blendując maliny z naturalnym jogurtem. Dobrze jest mieć kosz piknikowy wyposażony z małą torbę termiczną, która utrzyma chłodną temp. jogurtu.
Arbuzy i melony
O tak! Pokrojone i wcześniej schłodzone, soczyste kawałki owoców, ugaszą pragnienie raz dwa!
Moja naturalna wersja nutelli.
Rozłóż dowolne orzechy, dodaj pokruszoną gorzką czekoladę i gotowe! Ewentualnie możesz polać całość niewielką ilością syropu z agawy.
W upalny dzień połóż gofra na nasłonecznionym miejscu odczekaj kilkanaście minut. Czekolada powinna się roztopić i rozlać do gofrowych kwadracików.
Domowe kulki mocy
Na podwojenie czekoladowej przyjemności możesz również przygotować domowe kulki mocy. Wystarczy zblendować ze sobą:
10 daktyli bez pestek (jeśli są bardzo twarde, zalej je wrzątkiem na kilka minut po czym odsącz)
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego (w formie stałej)
szczyptę soli
Na koniec uformuj masę w kulki i obtocz w drobno posiekanych orzechach laskowych. Przechowuj je w chłodnym miejscu.
Na słono
Klasyczny biały serek
Bardzo tradycyjna bułka z białym
twarożkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rukolą. Całość oprószyć solą i pieprzem. Gotowe!
Zielone oliwki
Są idealnym uzupełnieniem
bułeczki z hummusem!
Hummus z suszonymi pomidorami
Proste, a jakże pyszne połączenie.
Domowy hummus z suszonymi pomidorami:
szklanka suchej ciecierzycy
150 g pomidorów suszonych na słońcu
1,5 łyżki tahiny
1 ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
sól
Ciecierzycę namocz przez noc, rano wypłucz i ugotuj w świeżej wodzie przez 45 minut. Po ugotowaniu, odlej wodę zostawiając 1 łyżkę wody w garnku. Do ciecierzycy dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę.
Prażone pestki dyni i precelki
Dla fanów chrupania i podjadania ;-) polecam bezglutenowe precelki z Schära i prażone pestki dyni z dodatkiem soli.
Nie zapomnij zabrać też dobrej książki i dużej ilości wody mineralnej!