Ciasto z dyni a la brownie z figami i daktylami

  • 300 g mixu mąki bezglutenowej
  • 2 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
  • lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • ok. 420 g purée z dyni (odsączonego na sicie)
  • 50 g suszonych daktyli
  • 2–3 figi

Dodatkowo

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • olej do wysmarowania formy
Bezglutenowe ciasto z dyni a la brownie z figami i daktylami
przepis na ok. 8–10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja


1. Wymieszaj mąkę bezglutenową, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
2. Do dużej miski dodaj olej i cukier, zamieszaj, po czym dodaj kolejno jajka i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Dodaj purée z dyni i ponownie dokładnie wymieszaj. 4. Małymi partiami przesiewaj mąkę z przyprawami delikatnie mieszając łyżką. 5. Na koniec dodaj posiekane z grubsza suszone daktyle oraz figi. Możesz zostawić kilka plasterków do dekoracji. 6. Spód tortownicy lub innej formy do pieczenia (u mnie średnicy 27 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść olejem. 7. Przelej ciasto do przygotowanej formy. 8. Udekoruj plasterkami fig lub daktyli. 9. Wymieszaj ze sobą 2 łyżki cukru oraz ½ łyżeczki cynamonu i posyp wierzch ciasta. 10. Piecz 30–35 minut w 180˚C. 11. Krój po całkowitym ostudzeniu.

Bezglutenowe ciasto z dyni a la brownie z figami i daktylami

Sposobów na przygotowanie przecieru z dyni jest kilka. Osobiście najbardziej preferuję gotowanie na parze: myjemy, obieramy i oczyszczamy pokrojoną dynię. Dalej kroimy miąższ na niewielką kostkę i wkładamy do durszlaka. Do średniego garnka wlewamy ok. pół szklanki wody i zagotowujemy. Na garnek z wrzątkiem nakładamy durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Gotujemy na parze 20–25 minut. Ugotowaną dynię rozdrabniamy widelcem lub przecieramy przez sito. Po lekkim przestudzeniu dokładnie odsączam dynię i gotowe.

Bezglutenowe ciasto z dyni a la brownie z figami i daktylami
Bezglutenowe ciasto z dyni a la brownie z figami i daktylami

Bezglutenowy ekstrakt z wanilii na bazie rumu
Risotto z dynią i szałwią


Komentarze /10

  1. mamma mia… pięknie to wygląda!
    Czekam na więcej :)

  2. kof

    puree z dyni = upieczona dynia i zmiksowana blenderem?
    ile trzeba dyni do osiągnięcia ok 420 g puree po odsączeniu?

    • Kof, tak może być upieczona i np. rozgnieciona widelcem. Inny sposób to ugotowanie dyni na parze. Opis jest w komentarzu po prawej stronie przy pierwszym zdjęciu :-)

      Hmm.. myślę, że potrzeba ok. 0,5 – 0,6 kg dyni. Jeśli zrobisz ciut więcej, nadmiar możesz zjeść z oliwą, solą i pieprzem.

  3. Ola

    Jaką objętość zajmuje 420 g dyni? Nie mam wagi kuchennej, a bardzo chciałabym zmierzyć się z tym przepisem, szczególnie, że w koło pełno dyń i zaczyna się powoli sezon na figi.

  4. czy to ciasto jest z tym wilgotnych? upiekłam wg przepisu i wydaje mi się, że wyszedł zakalec :( z góry jest twarda i krucha skorupka a potem mokry środek…
    dobrze?

Napisz komentarz