Letnie ciasto z porzeczkami

  • 130 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mielonych migdałów
  • 120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1½ łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 200 ml roślinnego mleka (użyłam sojowego)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (lub kokosowego)
  • 150 czerwonych porzeczek
  • płatki migdałowe do dekoracji
Bezglutenowe wegańskie ciasto z porzeczkami
Przepis na keksówkę 11 x 30 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier

1. Mąki wymieszaj z midgałami i proszkiem do pieczenia. Przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. 2. Do suchych składników wlej mleko, olej i wymieszaj masę miksując około 30 sekund na wolnych obrotach. 3. Do ciasto wrzuć umyte i osuszone porzeczki. 4. Dokładnie wymieszaj, a następnie przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem (użyłam keksówki 11 x 30 cm, ale możesz użyć mniejszej, bo ciasto bardzo nie urośnie). 5. Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi. 6. Piecz przez 35 minut w 180˚C i odstaw do wystygnięcia.


 

Bezglutenowe wegańskie ciasto z porzeczkami 
Bezglutenowe wegańskie ciasto z porzeczkami

W końcu lato! Słońce, zwiewne ubrania i soczyste, świeże owoce. To również czas spotkań z najbliższymi na świeżym powietrzu. Piknik, ognisko czy impreza na działce są zawsze świetnym pomysłem, a jeszcze lepiej jeśli będą super zaplanowane! Zazwyczaj nie mam problemów z przygotowaniem dań czy przekąsek, ale do dekoracji – czy to stołu, czy ogrodu – potrzebuję trochę inspiracji i świeżego spojrzenia na temat. Westwing to dla mnie kopalnia pomysłów i to właśnie tam zaczęłam poszukiwania na:

Najlepszą imprezę pod słońcem!

Bezglutenowe wegańskie ciasto z porzeczkami

Kotlety ziemniaczane bez jajka


Komentarze /4

  1. Czy można wykonać wersję niewegańską z mlekiem krowim?
    I jakich jeszcze owoców można użyć zamiast/oprócz porzeczek?

  2. Pyyycha;) Właśnie zrobiłam do porannej kawki, na potrzeby siostrzeńca zamieniłam mąkę ryżową na owsianą. Wyszło. I porzeczki mi tu bardzo pasują.

  3. Lato to idealny czas na letnie, zdrowe i owocowe ciasta! Twoje właśnie takie jest – zdrowe, bezglutenowe i do tego z owocami :) Takie przepisy lubię najbardziej