Letnie ciasto z porzeczkami
|
Przepis na keksówkę 11 x 30 cm
Zawiera:
|
1. Mąki wymieszaj z midgałami i proszkiem do pieczenia. Przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. 2. Do suchych składników wlej mleko, olej i wymieszaj masę miksując około 30 sekund na wolnych obrotach. 3. Do ciasta wrzuć umyte i osuszone porzeczki. 4. Dokładnie wymieszaj, a następnie przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem (użyłam keksówki 11 x 30 cm, ale możesz użyć mniejszej, bo ciasto bardzo nie urośnie). 5. Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi. 6. Piecz przez 35 minut w 180˚C i odstaw do wystygnięcia.
Czy można wykonać wersję niewegańską z mlekiem krowim?
I jakich jeszcze owoców można użyć zamiast/oprócz porzeczek?
Tak, można. Myślę, że borówki czy jagody sprawdzą się równie dobrze.
Pyyycha;) Właśnie zrobiłam do porannej kawki, na potrzeby siostrzeńca zamieniłam mąkę ryżową na owsianą. Wyszło. I porzeczki mi tu bardzo pasują.
Lato to idealny czas na letnie, zdrowe i owocowe ciasta! Twoje właśnie takie jest – zdrowe, bezglutenowe i do tego z owocami :) Takie przepisy lubię najbardziej
Ta strona jest tak przyjemna, że aż chce się gotować i jeść. Porzeczki dostarczają mnóstwo cennych witamin i minerałów C, PP, potasu, związków jak garbniki,pektyny…. inne. Uwielbiam!
witam ,moja corka jest uczulona na kukurydze jaka inna oprocz maki kukurydzianej moge dodac ?
Np. gryczaną, chociaż jej smak może być minimalnie wyczuwalny.
W przepisie mowa o porzeczkach w ilości 150, sztuk czy gram? :)
Czy na zdjęciach w cieście to porzeczki czy maliny?
Ups, oczywiście 150 gram. Poprawione! W cieście są użyte tylko porzeczki. Malin użyłam do dekoracji, chociaż razem z ciastem wspaniale smakują :-)