Letnie ciasto z porzeczkami
|
![]() |
Przepis na keksówkę 11 x 30 cm
Zawiera:
|
1. Mąki wymieszaj z midgałami i proszkiem do pieczenia. Przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. 2. Do suchych składników wlej mleko, olej i wymieszaj masę miksując około 30 sekund na wolnych obrotach. 3. Do ciasto wrzuć umyte i osuszone porzeczki. 4. Dokładnie wymieszaj, a następnie przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem (użyłam keksówki 11 x 30 cm, ale możesz użyć mniejszej, bo ciasto bardzo nie urośnie). 5. Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi. 6. Piecz przez 35 minut w 180˚C i odstaw do wystygnięcia.

W końcu lato! Słońce, zwiewne ubrania i soczyste, świeże owoce. To również czas spotkań z najbliższymi na świeżym powietrzu. Piknik, ognisko czy impreza na działce są zawsze świetnym pomysłem, a jeszcze lepiej jeśli będą super zaplanowane! Zazwyczaj nie mam problemów z przygotowaniem dań czy przekąsek, ale do dekoracji – czy to stołu, czy ogrodu – potrzebuję trochę inspiracji i świeżego spojrzenia na temat. Westwing to dla mnie kopalnia pomysłów i to właśnie tam zaczęłam poszukiwania na:Najlepszą imprezę pod słońcem!
Czy można wykonać wersję niewegańską z mlekiem krowim?
I jakich jeszcze owoców można użyć zamiast/oprócz porzeczek?
Tak, można. Myślę, że borówki czy jagody sprawdzą się równie dobrze.
Pyyycha;) Właśnie zrobiłam do porannej kawki, na potrzeby siostrzeńca zamieniłam mąkę ryżową na owsianą. Wyszło. I porzeczki mi tu bardzo pasują.
Lato to idealny czas na letnie, zdrowe i owocowe ciasta! Twoje właśnie takie jest – zdrowe, bezglutenowe i do tego z owocami :) Takie przepisy lubię najbardziej