Ciasto szpinakowo-pistacjowe z żurawiną
Ciasto szpinakowe
Krem jaglany
Dodatkowo
|
Przepis na formę 21 cm
Zawiera:
Krem z kaszy jaglanej jest wspaniałym sposobem na „odchudzenie” tego ciasta. Jeśli jednak kalorie Ci nie straszne, śmiało możesz zrobić klasyczny krem z mascarpone jak np. z tego przepisu. |
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto
1. W blenderze umieść szpinak wraz z mlekiem i sokiem z cytryny. Zblenduj do jednolitej konsystencji. 2. Gotowy przelej do dzbanuszka z olejem i dokładnie wymieszaj. 3. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj zmiksowany szpinak i wymieszaj do połaczenia składników. 4. Mąkę przesiej razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy szpinakowo-jajecznej i miksuj na wolnych obrotach do połączenia. 5. Na koniec dorzuć pistacje oraz żurawinę i zamieszaj. 6. Ciasto przelej do tortownicy 21-22 cm (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia). Piecz około 45 minut w 170˚C do suchego patyczka.
Krem
1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. Upraż ją na małej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach – będzie gotowa. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 2. Następnie wrzuć ją do garnuszka, zalej mlekiem, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko i powiększy swoją objętość. Radzę nie spuszcząć jej z oka, bo – jak to mleko ma w zwyczaju – lubi niespodziewanie wykipić ;-) Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 3. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier lub syrop z agawy i zblenduj na gładką masę (użyłam blendera ręcznego).
Wykończenie
1. Upieczone i wystudzone ciasto ostrożnie przekrój wzdłóż na pół. 2. Na dolną warstwę równomiernie nałóż krem. 3. Połóż górną warstwę ciasta, lekko dociskając. 4. Czekoladę roztop razem z masłem w miseczce nad kąpielą wodną. Roztopioną masą posmaruj wierzch i boki ciasta, a całość posyp pistacjami. 5. Tort odstaw na min. 3 godziny. Najlepszy będzie następnego dnia. Przechowuj w lodówce.
*Jeśli zdecydujesz się nie robić polewy czekoladowej, warto zwiększyć ilość cukru w cieście.
Ciasto wyszlo pyszne! Zrobilo furore na niedzielnym imieninowym obiedzie i mimo bialej czekolady mialam wrazanie, ze nie jest hiper kaloryczne! ;))
Ciasto wyszło mega! Gdy zobaczyli je moi znajomi, to musiałam natychmiast porozsylac im wszystkim link z przepisem :D a w smaku – przepyszne!