Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Ciasto szpinakowo-pistacjowe z żurawiną

Ciasto szpinakowe

  • 300 g bezglutenowego miksu do wypieków Mix C – Pâtisserie firmy Schär
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 50 g świeżych liści szpinaku typu baby
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru*
  • garść suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych pistacji

Krem jaglany

  • 100 g surowej kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
    lub 5-6 łyżek syropu z agawy

Dodatkowo

  • 50 g posiekanych pistacji
  • 30 g masła
  • 100 g białej czekolady
Ciasto pistacjowe ze szpinakiem bezglutenowe
Przepis na formę 21 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Krem z kaszy jaglanej jest wspaniałym sposobem na „odchudzenie” tego ciasta. Jeśli jednak kalorie Ci nie straszne, śmiało możesz zrobić klasyczny krem z mascarpone jak np.
z tego przepisu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto
1. W blenderze umieść szpinak wraz z mlekiem i sokiem z cytryny. Zblenduj do jednolitej konsystencji. 2. Gotowy przelej do dzbanuszka z olejem i dokładnie wymieszaj. 3. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj zmiksowany szpinak i wymieszaj do połaczenia składników. 4. Mąkę przesiej razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy szpinakowo-jajecznej i miksuj na wolnych obrotach do połączenia. 5. Na koniec dorzuć pistacje oraz żurawinę i zamieszaj. 6. Ciasto przelej do tortownicy 21-22 cm (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia). Piecz około 45 minut w 170˚C do suchego patyczka.

Krem
1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. Upraż ją na małej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach – będzie gotowa. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 2. Następnie wrzuć ją do garnuszka, zalej mlekiem, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko i powiększy swoją objętość. Radzę nie spuszcząć jej z oka, bo – jak to mleko ma w zwyczaju – lubi niespodziewanie wykipić ;-) Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 3. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier lub syrop z agawy i zblenduj na gładką masę (użyłam blendera ręcznego).

Wykończenie
1. Upieczone i wystudzone ciasto ostrożnie przekrój wzdłóż na pół. 2. Na dolną warstwę równomiernie nałóż krem. 3. Połóż górną warstwę ciasta, lekko dociskając. 4. Czekoladę roztop razem z masłem w miseczce nad kąpielą wodną. Roztopioną masą posmaruj wierzch i boki ciasta, a całość posyp pistacjami. 5. Tort odstaw na min. 3 godziny. Najlepszy będzie następnego dnia. Przechowuj w lodówce.

*Jeśli zdecydujesz się nie robić polewy czekoladowej, warto zwiększyć ilość cukru w  cieście.

bezglutenowe ciasto pistacjowe ze szpinakiem
bezglutenowe ciasto pistacjowe ze szpinakiem i żurawiną
bezglutenowe ciasto szpinakowo pistacjowe z żurawiną
bezglutenowe ciasto pistacjowe ze szpinakiem i żurawiną
Bezglutenowe ciasto pistacjowe ze szpinakiem i żurawiną
Bezglutenowe ciasto pistacjowe ze szpinakiem i żurawiną
Bezglutenowe ciasto pistacjowe ze szpinakiem i żurawiną
Bezglutenowe ciasto pistacjowe ze szpinakiem i żurawiną
 

Alpejska zupa cebulowa z kozim serem
Risotto z porem i szafranem


Napisz komentarz