Ciasto ryżowe bez mąki

Ciasto ryżowe

Dodatkowo

  • 2 jabłka do dekoracji
  • cynamon
  • 1–2 łyżeczki cukru
  • kilka plasterków masła
  • śmietana do podania (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
Ciasto bezglutenowe z ryżu
Przepis na ok. 8–10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Ryż oferowany przez firmę SYS posiada wygodną gotową mieszankę ryżu z rodzynkami i suszonymi jabłkami. Jeśli więc wybierzesz inną opcję, dodaj 200 g ryżu i minimum 50 g mieszanki rodzynek i pokrojonych jabłek.

1. Zawartość 2 torebek dokładnie opłucz na sitku i odsącz. 2. Mleko zagotuj z wodą, dodaj cukier, sól, cynamon i przygotowaną mieszankę ryżu. 3. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając, żeby ryż się nie przypalił. Powinien wszystko wchłonąć. 4. Odstaw do ostudzenia na ok. pół godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, to pozwoli mu szybciej ostygnąć. 5. Do ryżu dodaj skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii. 6. Żółtka oddziel od białek. Roztrzepane żółtka wymieszaj z ryżem, a białka ubij mikserem i delikatnie, przy pomocy łyżki połącz z resztą. 7. Masę przelej do wysmarowanej masłem tortownicy, udekoruj plasterkami jabłek, rozłóż na nich plasterki masła, posyp cukrem i cynamonem. 8. Piecz przez ok. 40 minut w 180˚C. Podawaj z kleksem śmietany, posypanym cynamonem.

Bezglutenowe ciasto ryżowe bez mąki z jabłkami i rodzynkami

Jeśli masz mało czasu na przygotowanie deseru, wystarczy jeśli ugotujesz ryż na wodzie lub mleku, dodasz cukru, cynamonu, kleks śmietany i pożywna bezglutenowa słodkość gotowa :-)

Bezglutenowe ciasto ryżowe bez mąki z jabłkami i rodzynkami
Bezglutenowe ciasto ryżowe bez mąki z jabłkami i rodzynkami

Bezglutenowe ciasto ryżowe bez mąki z jabłkami i rodzynkami

Gęsta gorąca czekolada
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy


Komentarze /14

  1. Niestety mam problem z dostaniem bezglutenowego cynamonu, cukru i ekstraktu waniliowego.

    • Z ekstraktem też miałam problem, dlatego zrobiłam sama, na rumie. Cynamon używam firmy Dary Natury. Białego cukru nie używam więc Ci nie pomogę. Zwykle kupuję fruktozę, cukier trzcinowy eko firmy Vita Natura lub słodzę miodem :-)

  2. A ja w ogole nie wiedzialam, ze cukier i cynamon maja gluten. Slyszalam tylko o proszku do pieczenia. A tak poza tym, to swietny blog i piekne zdjecia. Odwalasz kawal dobrej roboty :)

    • Kasiu, bo naturalnie nie zawierają glutenu, ale na opakowaniach produktów często można znaleźć wzmiankę o możliwości zanieczyszczenia glutenem (na etapie linii produkcyjnych). Pozdrawiam i dziękuję!

  3. A może po prostu kupić laski cynamonu i zetrzeć, zmielić? Wtedy będzie bezglutenowo? :)

    • Nieśka, można i tak. Obawiam się jednak, że i w tym wypadku też trzeba poszukać „głębiej”. Popularni producenci dają ostrzeżenie o możliwości zanieczyszczenia na każdym ze swoich produktów, co czasem jest bezzasadne. Stowarzyszenie robiło niedawno badania na zawartość glutenu w niektórych popularnych przyprawach i nie znaleziono w nich glutenu (pomimo ostrzeżenia). Więcej na ten temat można poczytać na forum: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3089&highlight=przyprawy

  4. Ale pięknie wygląda! muszę zrobić swoją wersję

  5. Piekny blog, wlasnie go odkrylam i juz planuje menu na caly tydzien.

    Jako prawnik chcialabym dodac, ze ostrzezenie producenta o mozliwosci wystepowania glutenu i innych skladnikow uczulajacych spowodowane jest “zabezpieczeniem sie” przez pozwami osob, ktore dostalyby uczulenia. Po prostu dmuchaja na zimno :-)

  6. Zrobiłam “ciasto” według tego przepisu… i jestem rozczarowana. To jest po prostu zapiekany ryż z jabłkami, nie zmienia ani ciut smaku, rozpada się. Bez sensu to tak długo piec.

  7. Twoje ciasto mnie urzekło Piękne, zdrowe i na pewno smaczne
    Pozdrawiam

  8. Zachęcona przepisem, kupiłam “ryż z jabłkami i rodzynkami” firmy SyS i niestety widnieje informacja na opakowaniu że produkt może zawierać gluten :( co robić?

    • Serio Małgosiu? Kiedyś tego nie było… Hmm może sprawdź palcami i na oko czy jakieś obce ziarno się nie zawieruszyło, a na koniec dokłądnie przepłucz wszystko pod bieżącą wodą. To jedyne co mi przychodzi do głowy.

      • kat

        to odnośnie płukania cyt.”W przypadku kasz mamy wiele problemów.. bardzo ciężko jest znaleźć na rynku taką, która nie jest opisana, że zawiera gluten. Jedyne co możemy zrobic w takim wypadku to przebrać kaszę, tzn. wysypać małą ilość najlepiej na białą kartkę i sprawdzić czy nie ma jakiś zanieczyszczeń, obcych ziaren i ich się pozbyć. Przepukiwanie wodą nic niestety nie da, a wręcz sprawi, że obce ziarna (np pszenicy) zaczną puszczać gluten na zewnątrz (gluten powstaje w połączeniu dwóch białek gluteniny i gliadyny przy obecności wody).”

  9. Dziękuje za podpowiedź :) i czekam na kolejne ciekawe przepisy :))