Ciastka z rodzynkami i czekoladą

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 łyżek syropu z agawy
  • 4 łyżki przecieru z jabłek
  • 60 g miękkiego oleju kokosowego (lub masła, w wersji niewegańskiej)
  • 3 łyżki nasion słoncznika
  • 50 g rodzynek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g orzechów laskowych
  • szczypta soli
Bezglutenowe ciastka wegańskie z czekoladą i rodzynkami
PRZEPIS NA 20–25 ciastek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy


1. W misce wymieszaj mąkę, cynamon i sól. 2. W osobnej większej misce połącz olej, syrop z agawy oraz przecier jabłkowy i zmiksuj mikserem na jednolitą masę. 3. Dodaj wymieszaną mąkę, drobno posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i słonecznik. 4. Dokładnie wymieszaj mikserem. 5. Uzyskaną masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt i lekko spłaszczając. 6. Piecz 13–15 minut w 180˚C do zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je ok. 10 minut, po czym przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakują przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Bezglutenowe ciastka wegańskie z czekoladą i rodzynkami

Bezglutenowe ciastka wegańskie z czekoladą i rodzynkami

Kapusta wigilijna z grochem i grzybami
Zapiekanka warzywna z mąką z ciecierzycy


Komentarze /6

  1. ola

    A czym zastąpić mąkę migdałową

  2. Ola

    Coś dla mnie! Robię!

  3. 10 łyżek syropu z agawy. 1 łyżka = 15 ml. Czyli 150 ml syropu z agawy, czyli 2/3 szkanki, to chyba będzie baaaardzo slodkie, zwłaszcza że agawa słodsza od cukru.

    • Moim zdaniem nie są za słodkie. Gorzka czekolada fajnie to równoważy. Zawsze można popróbować z ilością słodu i upiec je według własnych preferencji :-)

  4. Wyszły super! Zamieniłam tylko syrop na miód (trochę mniej niz w przepisie) zabieram je dzisiaj na drugie sniadanie.