Ciastka z rodzynkami i czekoladą
|
![]() |
PRZEPIS NA 20–25 ciastek
Zawiera:
|
1. W misce wymieszaj mąkę, cynamon i sól. 2. W osobnej większej misce połącz olej, syrop z agawy oraz przecier jabłkowy i zmiksuj mikserem na jednolitą masę. 3. Dodaj wymieszaną mąkę, drobno posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i słonecznik. 4. Dokładnie wymieszaj mikserem. 5. Uzyskaną masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt i lekko spłaszczając. 6. Piecz 13–15 minut w 180˚C do zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je ok. 10 minut, po czym przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakują przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku.
A czym zastąpić mąkę migdałową
Np. słonecznikową, owsianą lub nawet gryczaną (ale tu wyraźnie zmieni smak).
Coś dla mnie! Robię!
10 łyżek syropu z agawy. 1 łyżka = 15 ml. Czyli 150 ml syropu z agawy, czyli 2/3 szkanki, to chyba będzie baaaardzo slodkie, zwłaszcza że agawa słodsza od cukru.
Moim zdaniem nie są za słodkie. Gorzka czekolada fajnie to równoważy. Zawsze można popróbować z ilością słodu i upiec je według własnych preferencji :-)
Wyszły super! Zamieniłam tylko syrop na miód (trochę mniej niz w przepisie) zabieram je dzisiaj na drugie sniadanie.