Bułeczki jogurtowe bez drożdży

  • 200 g miksu mąki bezglutenowej (użyłam miksu z Marks&Spencer)
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania
Bułki bezglutenowe jogurtowe bez drożdży
Przepis na 7-8 małych bułeczek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał


1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj razem z sodą i solą. 2. Dodaj olej, jogurt i ponownie dokładnie wymieszaj. 3. Dłońmi formuj kuleczki z ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. 4. Przed pieczeniem posmaruj je oliwą lub mlekiem (jeśli pędzelek będzie się przyklejał, posmaruj wierzch palcami). 5. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C, aż do zarumienienia.

Bułki bezglutenowe jogurtowe bez drożdży
Bułki bezglutenowe jogurtowe bez drożdży
Bułki bezglutenowe jogurtowe bez drożdży

Pancakesy z mąki ryżowej z ricottą
i suszonymi pomidorami
Ryżowy pudding z rabarbarem i truskawkową nutą


Komentarze /59

  1. Kurczę, super wyszły! Tak pięknie wyrośnięte, a bez drożdży… Bardzo chętnie wypróbuję! A jak myślisz, z mąki pszennej też wyjdzie czy nie za bardzo??

  2. Przyznaj się, czy smakują tak samo pysznie, jak wyglądają? :) Może mi doradzisz, jako, że na diecie bezglutenowej jestem od niedawna. Gdzie kupujesz produkty? Masz jakieś sprawdzone miejsca? Polecono mi kilka adresów w sieci, ale szukam i wolę się dopytać. Będę wdzięczna za odpowiedź!

  3. W Marks& Spencer są ostatnio tez chrupki serowe bezglutenowe a w czasie Bożego Narodzenia było gotowe brytyjskie ciasto świąteczne bezglutenowe.
    W przyszłym tygodniu Lidl ma miec w ofercie “tygodnia włoskiego” 3 rodzaje makaronu bezglutenowego w konkurencyjnej cenie. Trzeba się rozglądać, po jakimś czasie nabiera się wprawy

  4. Wypróbowałam przepis, bułeczki piekłam chyba ciut za krótko bo wyszły wilgotne w srodku ale dopiekłam :) zrobiłam tez eksperyment – z tego samego ciasta o niezwiększonej zawartości mąki (na oko) i przy zastąpieniu soli cukrem zrobiłam pyszne malutkie pączuszki na głębokim tłuszczu – trochę za mocno przypiekają się po wierzchu (przez cukier) ale są pyszne obtoczone w cukrze pudrze. Robiłam malutkie z połowy łyżeczki do herbaty, bo większe nie dopiekają sie w środku

  5. Niesamowicie szybo sie je robi. Smakuja wysmienicie.idealny przepis awaryjny-gdy w niedziele wieczorem brak pieczywa..;-)

  6. Kamila, dziękuję za odpowiedź, dopiero teraz ją zauważyłam ;) póki co moje poszukiwania sklepu dla bezglutenowców zakończyły się wyborem http://www.freedelikatesy.pl (znasz? co sądzisz o ofercie? :) ) ale na pewno skontaktuje się z Tobą jeszcze w niejednej sprawie bo – jak wspomniałam – raczkuję :)

  7. Pierwszy bezglutenowy wypiek uważam za udany-dziękuję bardzo!

  8. jestem w szoku ze bez drożdży, mleka, jajek a rosną i są pyszne :) dziekuje za super przepis

  9. Robiłam bułeczki juz 2 razy i za każdym razem ciasto było zbyt klejące, żeby uformować kuleczki dłońmi. W każdym razie i tak wyszły super. Mam tylko pytanie ile bułeczek robisz z podanej ilości składników. Ja robię ok. 8, ale wychodzą bardzo małe nawet po upieczeniu, z kolei boje się, że większe nie dopieką się w środku.

    • Hmm.. Może to kwestia jogurtu? Ja używam dosyć gęstego (probiotycznego z Jana). Mi tez wychodzi 7-8 malutkich buleczek. Przy większych na pewno trzeba wydłużyć czas pieczenia.

  10. Ewa

    Piekłam je wczoraj, wyszły w smaku ok, ale jakieś takie płaskie ;) myślę, że muszę poćwiczyć formowanie ich na blaszce, ale fajny przepis, dopiero zaczynam poruszać się w temacie i bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga. Pozdrawiam!

  11. Buleczki są super, szybko się je piecze, kupilam nawet make z Mark&Spencer, ale wyszlo zbyt rzadkie ciasto, teraz od kilku dni piekę codziennie ale mieszam rozne mąki, zarówno ta z przepisu, ale dodaje rowniez Schara, ryzową, orzechową, szukam idealu…robie tez z 1,5 porcji wtedy wychodzi ok 7 ale wiekszych i wcale nie pieką się dłuzej.Przepis naprawde ulatwia zycie, poza tym buleczki sa tansze i smaczniejsze niz ze sklepu, a cieplutkie prosto z pieca na sniadanko-poezja.

  12. dodam jeszcze ze nigdy przenigdy nie udalo mi sie formowac ich w reku- nakladam lyzka prosto na blache wylozoną papierem do pieczenia, po wierzchu miziam troche reka z olejem

  13. Cześć,

    bardzo chciałabym zrobić te bułeczki, ale mi nie wychodzą. Posiadam mix uniwersalny firmy Bezgluten i gdy robię dokładne proporcje ciasto jest bardzo kleiste. Gdy dodałam więcej mąki (ciasto było jak na pierogi) to bułeczki się upiekły z zakalcem (strasznie mnie to zabolało). Jakiej konsystencji powinno być ciasto ? Czy może to wina mąki. Jogurt jakiego użyłam to firmy PILOS (Lidl).
    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Hej Karolina,
      bardzo mi przykro, że się zawiodłaś na przepisie. Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że może to być kwestia mąki. Miks Marks&Spencer nie zawiera w składzie gumy guar, gumy ksanstanowej itp., którą zawiera większość dostępnych miksów z innych firm. Jest to po prostu mieszkanka 4-5 zwykłych bezglutenowych mąk, bez dodatków. Możliwe, że w połączeniu z jogurtem tworzy zbyt gumową konsystencję i w efekcie zakalec :-(

      Nie wiem niestety jakiej konsytencji jest użyty przez Ciebie jogurt. Nigdy go nie jadłam. Powinien być bardzo gęsty. Ciężko mi określić konsystencję ciasta. Moje było raczej zwarte, ciasto lekko się lepiło, ale dało się formować w dłoniach. Spróbuję wkrótce może dorzucić zdjęcie.

  14. Ewa

    Czy próbowałaś użyć mąki kukurydzianej? Bo planuję piec je jutro max we wtorek i mam właśnie taką mąkę na stanie w domu :)

    • Przypuszczam, że na samej kukurydzianej będą bardziej kruche. A może masz mąkę ziemniaczaną? Wymieszałabym kukurydzianą z 50 g ziemniaczanej. Daj znać czy wyszło :-)

  15. Super. Robiłam na mące z ciecierzycy + ryżowa + jaglana. Wyszły płaskie ale pyszne :)

  16. Ola

    Cześć

    Czy te bułki robią się twarde na następny dzień?

    Pozdrawiam :)

  17. Aga

    zrobiłam te babeczki z mieszanka bezglutenową ze sklepu i niestety wyszły mi gumowe… spróbuję z kukurydzianą i ziemniaczaną

  18. Są pyszne…aż w szoku jestem!! Delikatne,puszyste….mniam:)

  19. Kurcze wyszły mi strasznie twarde:/ choć w smaku bardzo dobre. Uzyłam dokładnie tej samej mąki i tych samych składników więc może w proporcjach coś pomieszałam..Możesz napisać ile szklanek tej mąki z M&S i jogurtu dałas?
    Pozdrawiam!

  20. AK

    Hej, pieczesz bułeczki na termoobiegu czy góra dół? :)
    POzdrawiam

  21. Czy mogę zamiast jogurtu użyć mleka koziego? Jeśli tak to w jakiej proporcji ? Pilnie proszę o odpowedź

  22. Ewa

    Czym można zastąpić jogurt w tym przepisie?
    poszukuję pieczywa bezglutenowego, bezlaktozowego i bez drożdży

  23. A czy może być jogurt roślinny ? np sojowy ?

  24. gdzie znajdę Mąkę Bezglutenową ?

  25. Pani Kamilo czy na mieszance do pieczywa Schar B wyjdą? Piekła Pani kiedyś na tym miksie?

    • Bardzo lubię ten miks, ale używam go głównie do pizzy i chleba na sodzie. Obawiam się, że w tym przepisie może spowodować zakalec.

  26. Bułeczki wyszły super troszeczkę je wypiekłam i były chrupiące. dodałam też odrobinę kminku bo uwielbiamy go. To jest pierwsze pieczywo które naprawdę nam posmakowało a od tygodnia próbuję różne wersje. POLECAM

  27. Upiekłam także te bułeczki, generalnie wyszły niezłe z jednym ale ;-) Z wierzchu są jak kamyczki, super twarde (piekłam 28 min w 180 stopniach bez termoobiegu). Zastanawiam się co można na to poradzić? Byłby na prawdę super gdyby nie były takie twarde, bo to niestety nie to co fajna chrupiąca skórka na zwykłym chlebie, tutaj to raczej wada. Użyłam własnoręcznie zrobionego miksu mąk: mąka ryżowa w przewadze, mąka z tapioki i ziemniaczana plus dodatek kukurydzianej (który nadał bułeczkom ładnego koloru i smaku). Jaki skład ma mąka bezglutenowa z M&S?

  28. Ola

    Zrobilam z polowy przepisu, pomieszalam trzy maki 105g(20g kukurydziana, 40g ryzowa i 45g ciecierzycy), wyszly super. Balam sie ze beda twarde, jak ktos wczesniej wspominal. Co prawda nie wyrastaja i sa lekko plaskawe. Ale dzieki mace kukurydzianej maja piekny kolor. Uwielbiam pieczywo i strasznie za nim tesknie na bezglutenowej diecie. Dziekuje za ten przepis, bede piec bezglutenowo!

  29. Za trzecią próbą mam skład, który akceptuje mój pięciolatek. Daję 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 kukurydzianej, 1 mielonego siemienia lnianego, resztę uzupełniam mąką ryżową. Daję 200 g jogurtu (takie opakowanie), 2 łyżki oleju, odrobinę wody. I oczywiście sól i sodę. Ciasto jest kleiste, papkowate, ale można bez problemu uformować kuleczki. Piekę 35 minut. Bułeczki troszkę rosną, mają chrupiącą skórkę (jest grubsza niż na zwykłym chlebie, ale nie twarda). Smak bardzo zbliżony do zwykłego pieczywa.
    Z kukurydzianej i ziemniaczanej wyszły ciężkie i po kilku godzinach się zaczęły sypać. Za drugim razem zamiast lnu dałam mąkę gryczaną – dla mnie były smaczne, ale dla mojego syna zbyt intensywne. Te ostatnie mroziłam po upieczeniu i po rozmrożeniu nie było problemu z konsystencją ciasta (jak w kukurydzianych).

  30. Witam, znalazłam odpowiedź na jedno z powyższych pytań. Tez zastanawiało mnie czy bułki wyjdą na jogurcie sojowym – a więc… wyjdą!! :) własnie się nimi zajadam.

    Przepis super, choć myślałam, że wyjdzie 8 małych bułek. Moje są mikro :) użyłam mąki Brot – mix Schar Dunkel. To moj pierwszy wypiek z gotowej mieszanki i jestem zadowolona. Dobra opcja, kiedy ma się ochotę na pieczywo, a czeka się na zakwas :)

    I jeszcze mała rada: lepienie tych bułek to jakiś koszmar! Dlatego rozsypałam odrobinę mąki na blet i obtaczałam ręce przed lepieniem każdej porcji. Do tego wydzielałam porcje nożykiem, by nie “rwać” ciasta. Wyeliminowało to całkowicie mój porblem :)

    Dziękuję!

  31. Bułeczki zrobiłam i wyszły pyszne!!! Dziękuję za super przepis. Zmodyfikowałam i dodałam troszeczkę wody gazowanej:) Są pulchne i chrupiące! Bardzo dziękuję:)

  32. Pyszne wyszły. Moja dziewczyna zrobiła na sniadanko :) z serem kozim, inna słodko z malinami. Mniam

  33. Mam pytanie, jaka jest kalorycznosc tych buleczek?Zrobiłam je ze 120 g mąki kukurydzianej i 80 g ziemniaczanej, powinnam po prostu dodać kalorycznosc wszystkich składników i podzielic na 100 g? Czy tez po upieczeniu ich kalorycznosc się zmienia? Pozdrawiam!

  34. Hej, czy próbował ktoś może zrobić te bułeczki tylko z mąk naturalnych? Do tej pory robiłam je tylko z mixu schara, potem zaczęłam dodawać mąkę gryczną i siemię lniane, słonecznik i cały czas wychodziły pyszne. Dzisiaj zrobiłam je wyłącznie z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej i troszkę amarantusowej, no i niestety nie chcą mi się w środku dopiec, skórka jest chrupiąca, a w środku zakalec…
    Pozdrawiam:)

  35. Hej często poszukuje różnych zdrowych bezpszennych przepisów i natrafiam co chwila na te mixy zamiast jednej konkretnej mąki. Niestety nie podobają mi się one gdyż mają sporo niezdrowych dodatków… Czy można zamiast tego mixu dodać jakąs inną mąkę – ryżową/gryczaną/żytnią?
    Będę wdzięczna za info :)

    • Ja robiłam z 4 rodzajów mąki gryczanej, kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej każdej po 50gram i wyszły super
      :)

  36. Super, właśnie piekę :D

  37. iga

    a mi dały się wyrobić bez problemu- sliczne i okragłe-zrobiłam z połączenia mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej, moim zdaniem pycha ale córeczka nie podzieliła mojego zachwytu…bu

  38. A czym można zastąpić jogurt? Jestem bez glutenu i laktozy. Moze mleko roślinne? Ale wtedy będzie chyba ciasto za rzadkie. Jak myślisz?

  39. Witam, od paru tygodni jestem na diecie bezglutenowej. Na początku było niezbyt dobrze bo nie wiedziałam od czego zacząć ale już jest lepiej. Ostatnio szukając przepisów trafiłam na pizze bezglutenową na tą stronie ale wczoraj na pierwszy ogień poszły bagietki (które ze względu na mix którego użyłam nie wyszły za bardzo ale będą na bułkę tarką) i te piękne bułeczki. Ktoś pytał czy bułeczki są dobre na drugi dzień, są pyszne!
    Wyszło mi około 7 bułeczek jedne trochę większe drugie mniejsze. Ja trochę dłużej jej musiałam potrzymać w piekarniku :)
    Zmodyfikowałam też trochę przepis, nie posiadałam mixu chlebowego więc zmieszałam po 50gram mąki gryczanej, ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżowej. Są piękne i przepyszne. Dzięki za przepis :)

  40. Mam pytanie. Mianowicie czy po wyrobieniu ciasta ma być ono kleiste? Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale ciasto jest bardzo rzadkie.
    Pozdrawiam

  41. Witam.
    Ja zrobiła mix mąki gryczanej,ryżowej i łyżka kokosowej.Bułeczki wyszły genialne :)

  42. Wyszły są super :) !!!

  43. Czy mozna jogurt zastapic gestym kefirem?

  44. Zrobiłam bułeczki i nie są zle ale z tego co czytam mogą być jeszcze lepsze;)

    W smaku są dobre bardzo, ale czy ktoś może podpowiedzieć czemu mi całe popekaly?

    Użyłam mąki ryżowej, tapioka i maki owsianej i jogurtu greckiego bo nie miałam naturalnego.

    I jeszcze inna rzecz że w ogóle ale w ogóle nie urosły A z tego co czytam to troszkę powinny wyrosnąć.

    Zastanawiam się czy to że wyrastają to nie jest kwestia że w gotowych miksach mak są też jakieś dodatki i może to one to powoduja?

    Z góry dziękuję za podpowiedzi:)

  45. napisz mi proszę jaki jest skład tej mąki MIX

  46. Zrobilam dokladnie wedlug przepisu i niestety upiekly sie tylko z zewnatrz a w srodku bylo surowe ciasto. Zostaliam na dluzej w piekarniku ale tylko bardziej zarumienila sie skórka a srodek byl bez zmian.

  47. Dzień dobry, czy jogurt naturalny można zastąpić tak aby nie było białka mleka krowiego?