Bezglutenowy keczup

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
Bezglutenowy domowy keczup z curry
porcja na 1 mały słoiczek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
cukier
Cukier
Keczup można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do miesiąca.


1. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż aż się zeszkli. 2. Dodaj czosnek, zamieszaj i dodaj resztę składników. 3. Mieszając doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. 4. Gotuj przez 45 minut od czasu do czasu mieszając, aż sos nabierze gęstej konsystencji. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. 6. W razie potrzeby przypraw solą, cukrem lub pieprzem cayenne do smaku.

Bezglutenowy domowy keczup z curry
Bezglutenowy domowy keczup z curry z frytkami z piekarnika z kminkiem

Wegańskie kotlety z frytkami
Tort marchewkowy z miodowym kremem i orzechami


Komentarze /3

  1. Masz naprawdę ciekawe przepisy! Dzięki :-)

  2. czy olej rzepakowy mozna zastapic kokosowym?