Bezglutenowy jabłecznik jaglany

  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (użyłam ksylitolu)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g surowej kaszy jaglanej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 kwaśne jabłka (ok. 600 g nieobranych)
puszysty jabłecznik jaglany bezglutenowy
Przepis na formę 22 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał


1. Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 2. Wrzuć ją do gotującej się wody, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy swoją objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 3. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. 4. Mąki wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. 5. Jabłka obierz i pokrój w grubszą kostkę. 6. W misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i zmiksuj na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta. Nie przerywając miksowania partiami wsyp wymieszane mąki i miksuj do uzyskania jednolitej masy. 7. W osobnym naczyniu zblenduj (użyłam ręcznego blendera) ugotowaną kaszę jaglaną z jogurtem. 8. Zblendowaną masę przełóż do pozostałych składników, dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. 9. Do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem przełóż połowę masy ciasta, następnie wszystkie pokrojone jabłka (starając się je w miarę równomiernie rozłóżyć) i pozostałą masę ciasta, przykrywając wszystkie jabłka. 10. Piecz 40–45 minut w 180˚C. Ciasto przed krojeniem całkowicie ostudź. 11. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

bezglutenowy jabłecznik jaglany

bezglutenowy jabłecznik jaglany

bezglutenowy jabłecznik jaglany

bezglutenowy jabłecznik jaglany

Pyszny, bezglutenowy chleb z garnka
Wegańskie placuszki z jabłkami i makiem


Napisz komentarz