Bezglutenowy jabłecznik jaglany
|
Przepis na formę 22 cm
Zawiera:
|
1. Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 2. Wrzuć ją do gotującej się wody, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy swoją objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 3. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. 4. Mąki wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. 5. Jabłka obierz i pokrój w grubszą kostkę. 6. W misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i zmiksuj na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta. Nie przerywając miksowania partiami wsyp wymieszane mąki i miksuj do uzyskania jednolitej masy. 7. W osobnym naczyniu zblenduj (użyłam ręcznego blendera) ugotowaną kaszę jaglaną z jogurtem. 8. Zblendowaną masę przełóż do pozostałych składników, dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. 9. Do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem przełóż połowę masy ciasta, następnie wszystkie pokrojone jabłka (starając się je w miarę równomiernie rozłóżyć) i pozostałą masę ciasta, przykrywając wszystkie jabłka. 10. Piecz 40–45 minut w 180˚C. Ciasto przed krojeniem całkowicie ostudź. 11. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.